Meest recente artikelen

Wat een smaakbom, die bloemkool!

Verrassend hippe gerechtjes met een Vlaamse klassieker

Wat een smaakbom, die bloemkool! Artikel

Bloemkool met bechamelsaus, daar zijn we mee opgegroeid. Maar heb je al eens bloemkoolcouscous, -pizza of -panna cotta gegeten?

Arm aan calorieën, rijk aan vitamine C

Amper 25 calorieën krijg je binnen als je 100 g bloemkool eet, maar wat je ook cadeau krijgt, is maar liefst 100 mg vitamine C én 250 mg kalium, het mineraal dat mee instaat voor de goede werking van onze cellen, weefsels en organen.

Geloof het of niet, maar na een nacht met volle maan schijnen bloemkolen fors gegroeid te zijn

Mmm… echte Mechelse!

Hoewel bloemkool ook elders in Europa geteeld wordt – onder meer in Frankrijk, Nederland, Spanje en Duitsland – zijn we terecht trots op de bloemkool van eigen bodem. Als je Belgische bloemkool klaarmaakt, is de geur veel zachter dan de doordringende koollucht van pakweg Franse bloemkool. De smaak is onovertroffen: helemaal niet zwaar of bitter, maar fijn en delicaat. En ook de structuur is anders: de roosjes zijn niet zo met elkaar vergroeid als bij buitenlandse bloemkool, maar zijn mooi individueel gevormd. Dat merk je als je de roosjes van elkaar losmaakt. De streek rond Mechelen is al van oudsher gespecialiseerd in de bloemkoolteelt. Die is niet makkelijk: de kasplantjes hebben veel meer zorg nodig dan die van andere koolsoorten. In Mechelen wordt bloemkool eind september in serres gezaaid. Een maand later worden de jonge plantjes opgepot om te overwinteren, en begin maart worden ze in verhoogde bedden uitgeplant, om dan vanaf half mei geoogst te worden. Wat neerkomt op minstens 7 maanden van intensieve zorg, en dat proef je!

Behandelen met zachtheid

Om alle vitaminen te behouden, bereid je bloemkool het best in niet te kleine roosjes of in z'n geheel. Om dezelfde reden mag je ze niet intensief schoonschrobben, maar leg je de bloemkool gewoon 10 minuten ondersteboven in gezouten water om eventuele insectjes te verwijderen.

Duurzaam en dubbel zo lekker

Gebruik het kookvocht om sauzen af te werken: in bechamelsaus vervang je bijvoorbeeld de helft van de melk door dit lekkere kookvocht. Zoals in het recept voor hespenrolletjes van Sandra Bekkari, bijvoorbeeld.
Snij de stronk in blokjes en stoof die op in wat goede boter en groentebouillon. De mixer erin en je hebt een smeuïge puree waarmee je aardappelpuree heerlijk op smaak brengt.

9x kiezen, kopen, koken!

  1. Kies stevige bloemkool met een frisse witte kleur.
  2. Laat wollig uitziende bloemkool liggen, die is niet vers.
  3. Bewaar bloemkoel in een open zak in de koelkast.
  4. Verwijder geel blad, want dat doet bloemkool sneller verouderen.
  5. Fris slap geworden bloemkool even op in ijswater.
  6. Kook bloemkool niet helemaal plat, maar hou nog wat beet.
  7. Blancheer bloemkool slechts 3 minuten voor het invriezen.
  8. Laat bloemkool goed uitlekken voor je er saus over schept.
  9. Bak bloemkool voor een volle smaak eens op in de wok.
  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen