Stapelgek op Belgische kaas
Ken je kaas
Hoewel Frankrijk en Nederland bekend staan als échte kaaslanden, moet onze Belgische kaas zeker niet onderdoen. Proef mee waarom we er zo fier op mogen zijn.
Keiems bloempje
Wat: zachte kaas van rauwe biologische koemelk. Voor de vegetariërs: de kaas wordt vegetarisch gestremd met microbieel stremsel.
Afkomst: Keiem, een klein dorpje naast Diksmuide (biokaasmakkerij 't Dischhof)
Smaak: zacht en toegankelijk. Een beetje zoals Camembert, maar dan net iets zachter van smaak
Lekker bij: gerechten met honing, walnoten of rucola, ook lekker gepaneerd of in een gefrituurd kroketje
Recept tip: Mini-wraps in 't groen
Poperingse keikop
Wat: een romige, smeuïge witschimmelkaas. De kaas wordt gemaakt van koemelk waar hopscheuten aan worden toegevoegd. Leuk om te weten: de kaas won brons op de 'World Cheese Awards'
Afkomst: Rumbeke in West Vlaanderen (sociale werkplaats Sowepo en kaasboerderij 't Groendal)
Smaak: zacht, met een pittige toets door de hopscheuten
Lekker als: degustatiekaas
Herve Vieux Moulin
Wat: Deze roodschimmelkaas is de enige AOP-kaas in België. Dit houdt in dat de kaas van koemelk enkel in de streek rond Luik geproduceerd mag worden.
Afkomst: Luik (Herve)
Smaak: uitgesproken zout en scherp
Lekker bij: gerechtjes met Luikse siroop, zoals op toast of in een salade
Duvel bierkaas
Wat: Deze aperitiefkaas onderscheidt zich van andere bierkazen doordat het bier al tijdens het maken van de kaas aan de koemelk wordt toegevoegd. Zo zit de smaak dus niet enkel rond de korst.
Afkomst: Gysensele, vlak bij Melle in Oost-Vlaanderen
Smaak: licht hoppig
Lekker bij: blonde bieren, zeker Duvel Tripel Hop
Pas de bleu van geitenmelk
Wat: dit kaasje is een van de weinige blauwschimmelkazen in België. Het wordt gemaakt van rauwe biologische geitenmelk.
Afkomst: Sleidinge, Oost-Vlaanderen (Kaasmakerij Het Hinkelspel)
Smaak: zoals een lekkere geitenkaas hoort te smaken
Lekker bij: een kaasplank of een salade met walnoten
Recept tip: Slaatje met Belgische kaas en peperkoek
Westmalle trappistenkaas
Wat: Dit kaasje is nog een échte abdijkaas. De paters maken de kaas dus nog altijd helemaal zelf, mét melk van eigen koeien.
Afkomst: Abdij van Westmalle
Smaak: jong-belegen
Lekker bij: in blokjes bij het aperitief of in sneetjes tussen de boterham
Florence
Wat: Deze lekkere Belgische geitenbrie wordt gemaakt van biologische rauwe geitenmelk. De kaas is heerlijk zacht, terwijl de korst voor de nodige pit zorgt.
Afkomst: Lummen (kaasmakerij Karditsel)
Smaak: smeuïge degustatiekaas met pittige pepertoets
Lekker bij: salade, zowel koud als lauw
Op de plank
Aan de hand van de vijf kaasfamilies stel je het perfecte kaasplankje samen. Van zacht naar pittig:
- Witschimmelkazen (Brie de Meaux, Camembert de Normandie,…)
- Geiten- en schapenkazen (Crementell, geitenbrie en chèvre,…)
- Harde en halfharde kazen (Manchego, Passendale, Cheddar, Boerenkaas, Compté,…)
- Rodekorstkazen (Chaumes, Reblochon, Bon Taleggio,…)
- Blauwschimmels (Blue Stilton, Gorgonzola, Fourme d'Ambert en Roquefort,…)