Hoe voorkom ik dat witloof uit de oven waterig wordt?
Onze beste tips voor jouw topgerecht
Zoveel zin in witloof uit de oven, maar als het klaar is, blijkt de saus wel erg waterig te zijn... Herkenbaar? Geen zorgen: met deze tips en technieken zorg je ervoor dat je witloof uit de oven niet meer waterig wordt en altijd heerlijk smeuïg én smaakvol op tafel komt.
1 Kies het juiste witloof
In regio’s waar grondwitloof geteeld wordt, zweren ze bij grondwitloof om witloofrolletjes te maken. Waarom? De smaak van het witloof is meer uitgesproken, én het witloof bevat minder vocht dan witloof van aquacultuur (of hydrocultuur). Als het witloof van zichzelf meer vocht bevat, is de kans ook groter dat je witloof uit de oven waterig wordt doordat het bij het bereiden vocht loslaat.
Grondwitloof is niet het hele jaar door verkrijgbaar. Wil je witloofrolletjes maken buiten het seizoen en is er alleen witloof van hydrocultuur beschikbaar, pas dan zeker onderstaande tips toe rond het uitlekken en droogdeppen van het witloof.
2 Kook je witloof niet, maar braiseer het
Dé reden nummer één waarom witloof uit de oven waterig wordt, is dat er te veel vocht in het witloof zit. Kook het daarom niet, maar braiseer het liever, met maar een klein beetje water.
Abonneer je op het Libelle Lekker YouTube-kanaal en ontdek er dagelijks toffe kookvideo's.
3 Maak het witloof goed droog
Laat het witloof na het braiseren goed uitlekken, dep de stronkjes droog met keukenpapier én knijp ook nog elk stronkje afzonderlijk uit. Eventueel kun je de stronkjes witloof halveren vooraleer je dat doet, je krijgt er dan meer vocht uit. Wanneer je het witloof in ham gaat rollen, leg je dan twee helften weer tegen elkaar.
Het kookvocht van je witloof kun je trouwens bewaren om te verwerken in je bechamelsaus. Vervang een deel van de melk door kookvocht. Zo laat je niks van die lekkere witloofsmaak verloren gaan!
4 Gebruik een ovenschaal van de juiste grootte
Te veel ruimte in de schaal zorgt dat het vocht blijft liggen. Leg de rolletjes dicht tegen elkaar, zo houden ze elkaar stevig vast en blijft de saus mooi gebonden.
5 Maak de saus wat dikker dan normaal
Gebruik in verhouding wat meer bloem dan boter, of roer een koffielepel maïzena los in de koude melk voor je die toevoegt aan de roux. Dit maakt je saus wat dikker, en dan is het niet zo erg als er nog wat vocht uit het witloof komt en de saus verdunt.
6 Gebruik volle melk en kaas
Magere producten bevatten meer water en schiften sneller. Volle melk en een stevige kaas (zoals emmentaler of gruyère, zeker geen lightkazen) geven een betere binding en gratinlaag. Doe de kaas ook niet door de saus, maar strooi ‘m gewoon bovenop het gerecht om het te gratineren. Wanneer je de kaas door de saus roert, kan deze te vet worden en gaan schiften.
7 Laat je witloofrolletjes even rusten voor het serveren
Haal de schaal uit de oven en laat ‘m 5 minuten staan vooraleer je gaat serveren. Zo kan de saus zich nog wat zetten en voorkom je dat alles uitloopt bij het opscheppen. Ja, we weten het, wachten op zoiets lekkers is moeilijk, maar je zult het je niet beklagen!
Het lekkerste witloof uit de oven
Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Jullie vragen over witloof – en onze antwoorden
- Hoe braiseer je witloof?
- Wat zijn de populairste recepten met witloof?
- Hoe voorkom je dat witloof bruin wordt?
- Wat is het verschil tussen grondwitloof en ‘gewoon’ witloof?
- Welke ingrediënten zijn lekker bij witloof?
- Waarom moet ik vaker witloof op het menu zetten?
- Al jullie vragen over witloof bereiden beantwoord
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!