Meest recente artikelen

Boost je immuunsysteem met deze ingrediënten

En maak er wat lekkers mee

Boost je immuunsysteem met deze ingrediënten Artikel

Wanneer griep en andere virussen de ronde doen, kun je maar beter je immuunsysteem boosten en je weerstand verhogen. Dat doe je onder andere door de juiste voeding te eten. En waarom zou je daar niet gewoon iets lekkers mee maken? Wij helpen je op weg.

Een goede weerstand is essentieel voor een gezond leven: het maakt je minder vatbaar voor virussen en infecties, en verlaagt het risico op ernstige ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten. Wist je dat je je immuunsysteem kunt boosten door de juiste ingrediënten regelmatig op het menu te zetten? Wij zetten deze superfoods even voor jou op een rijtje en vertellen je waarom. Of ga je liever meteen door naar de recepten?

Rode paprika

De koning van de vitamine C! Door elke dag wat rauwe paprika te eten, heb je meteen je dagelijkse dosis vitamine C binnen. Daarnaast bevat rode paprika bevat ook veel betacaroteen, nog zo'n stofje dat onze weerstand verhoogt. Paprika kun je zowel rauw als bereid eten, de mogelijkheden zijn oneindig. Bovendien past deze groente in heel wat bereidingen, van salades over soep tot stoofpotjes en ovenschotels. Zet rode paprika dus wekelijks op je boodschappenlijstje.

Lees ook …

Broccoli

Broccoli is een van de gezondste groenten die je op het menu kunt zetten. Ze bevat veel vitamine A, E en C, allemaal stofjes die de weerstand verhogen. Om optimaal van de goede eigenschappen van broccoli te profiteren, kun je de groente best maar zo kort mogelijk verwarmen. 3 à 4 minuten stomen is ideaal. Of eet 'm rauw, als broccolicouscous bijvoorbeeld.

Lees ook …

Spinazie

Deze groene bladgroente zit boordevol vitamine C, betacaroteen en sterke antioxidanten die je lichaam ontgiften en infecties helpen bestrijden. Net als bij andere groene groenten hou je de bereidingstijd best zo kort mogelijk (even kort aanstoven bijvoorbeeld) of eet je de groente rauw. Kies in dat geval voor jonge spinazie met dunne nerfjes om door je salade te mengen.

Lees ook …

Zoete aardappel

Behalve omdat hij lekker en trendy is, zou je zoete aardappel ook geregeld op tafel moeten zetten omwille van zijn weerstandsverhogende eigenschappen. Dat komt vooral doordat hij zoveel betacaroteen bevat, dat door ons lichaam wordt omgezet tot vitamine A. Met 100 g zoete aardappel heb je al je dagelijkse dosis vitamine A binnen. Daarnaast leveren zoete aardappelen ook een flinke dosis vitamine C en antioxidanten.

Lees ook …

Knoflook

Knoflook staat al eeuwenlang bekend als middel tegen infecties. Het bevat veel alliine, een stof die – wanneer knoflook wordt gekauwd, gesneden of geplet – wordt omgezet in allicine. En dat is het werkzame stofje dat ons lichaam helpt om virussen te bestrijden.

Lees ook …

Gember en kurkuma

Ze behoren tot zelfde familie én bevatten beide weerstandsverhogende stoffen zoals vitamine C en de ontstekingsremmende antioxidanten shogaol en gingerol. Een gembertheetje bij een beginnende verkoudheid of griep is dus écht een goed idee! Het beste effect krijg je met verse gember. Die kun je trouwens gewoon in de diepvriezer bewaren en er telkens afsnijden of -raspen wat je nodig hebt.

Lees ook …

Groene thee

Groene thee zit boordevol antioxidanten. Voor onze weerstand is vooral EGCG (of voluit epigallocatechinegallaat) interessant, omdat het de immuniteit verbetert. Bovendien krijg je door thee te drinken ook vocht binnen én kan de warmte van het drankje verlichtend werken als je al ziek bent. Hou het wel bij maximaal 4 kopjes per dag zodat je niet te veel theïne binnenkrijgt.

Lees ook …

Honing

Honing – en dan hebben we het over rauwe honing van bij de imker – heeft een antibacteriële werking én bevat krachtige antioxidanten die zorgen voor een sterk immuunsysteem. Gebruik er niet te veel van, want honing is best calorierijk, en geef het ook niet aan kinderen onder één jaar. Ze kunnen er infantbotulisme van krijgen, een ernstige aandoening die kan leiden tot verlamming en erger.

Lees ook …

Havermout

Wij houden van havermout. Het heeft allerhande gezondheidsvoordelen, en is nog eens lekker ook. In havermout zitten veel vezels, onder andere beta-glucanen. Dat zijn speciale vezels die ervoor zorgen dat je lichaam bacteriën en virussen beter kan bestrijden. Elke ochtend een kommetje havermout vanaf nu!

Lees ook …

Amandelen

Amandelen zijn noten, en die bevatten veel gezonde vetten. Er zit bovendien ook   een flinke portie vitamine E in amandelen. Deze vitamine zorgt voor een gezond immuunsysteem. Daarnaast bevatten amandelen veel antioxidanten en vitamine C. De meeste werkzame stoffen zitten wel in het bruine velletje van de amandel. Je kunt ze dus best mét velletje opeten in plaats van voor blanke amandelen te kiezen. Gewoon uit het vuistje, of gebruik gemalen amandelen als basis voor gezond gebak.

Lees ook …

Citrusvruchten

Ja natuurlijk: ze zitten boordevol vitamine C. Kies elke dag uit citroen, sinaasappel, grapefruit, mandarijn, limoen of clementine. Citrusvruchten zijn niet alleen lekker uit het vuistje of verwerkt tot een smoothie of sapje, maar ook in salades zijn ze prima te gebruiken.

Lees ook …

Blauwe bessen

Echte superfoods zijn het, die blauwe bessen. Ze bevatten veel vitamine C en E en flavonoïden, die vooral het afweersysteem van onze luchtwegen stimuleren. Wist je trouwens dat blauwe bessen de hoogste concentratie antioxidanten van alle fruit- en groentesoorten bevatten? Kies liefst voor biologische blauwe bessen, want helaas worden deze besjes heel vaak bespoten. Of zet zelf een struik in je tuin.

Lees ook …

En nu: aan de kook! Deze recepten verhogen je weerstand

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen