Meest recente artikelen

4 authentieke Marokkaanse recepten van Ouafae

Lezeres in de kijker

4 authentieke Marokkaanse recepten van Ouafae Artikel

Wie lid is van onze Libelle Lekker Kookclub op Facebook heeft haar vast al aan het werk gezien in de live-filmpjes die ze daar regelmatig post. Maak kennis met Ouafae Ahmame!

Ouafae Ahmame Marokkaanse recepten

Ouafae's recepten vind je onderaan het artikel

Ouafae Ahmame is 37 en woont samen met haar 9-jarige dochter Loujayne in Brecht. Koken en bakken is haar passie, en die deelt ze graag met anderen via Facebook, onder andere in de Libelle Lekker Kookclub.

"Geweldig is dat toch, hoe koken en bakken mensen kan verbinden? Ik woon nu bijna 12 jaar in België, maar had hier eerst niet veel contacten. Mijn familie woont niet hier, en ik vond het moeilijk om aansluiting te vinden met Belgen. Tot ik na mijn scheiding een burnout kreeg. Tijdens therapie kreeg ik de opdracht na te denken over wat ik eigenlijk echt wilde in het leven. En dat is voor mij: koken voor anderen. Ik deel graag. Zo begon ik vorig jaar op de lokale Facebookgroep van Sint-Job, waar ik woon, foto's van mijn gerechten te delen. Binnen de tien minuten had ik 300 likes! Wow, dat overviel me even. Mensen die ik helemaal niet ken vroegen om workshops te geven, om mijn cultuur te delen. Voor mij is het een bron geworden van zelfvertrouwen en positieve energie en ik heb er veel Belgische vrienden door ontmoet: mijn couscous eet ik nooit alleen. Mijn dochter heeft zelfs een bonnie en bompa gekregen. Leuk toch?"

Ken je klassiekers

"De meeste recepten die ik deel heb ik van thuis meegekregen, maar ik maak ook eigen recepten. Voor de traditionals blijf ik wel altijd bij het originele basisrecept. Zelf zal ik bijvoorbeeld niet snel ras-el-hanout gebruiken. In Marokko is dat heel duur: je gebruikt een klein koffielepeltje om er gerechten mee op smaak te brengen voor mensen die ziek of verzwakt zijn. Wij gebruiken het meer als medicijn. Ik gebruik liever alle specerijen apart, want ras-el-hanout is altijd een mengsel van vanalles, en van sommige specerijen die erin zitten vind ik dat ze bijvoorbeeld niet bij kip of bij vlees passen. Als je alle specerijen apart gebruikt, kun je veel beter variëren."

Tijdens de ramadan

"Ik hou van de tradities van mijn land, aan de ramadan doe ik bijvoorbeeld altijd mee. Recepten die tijdens de iftar (de maaltijd na zonsondergang) dan zeker bij mij op tafel komen, zijn harira – een soep van bonen, linzen, kikkererwten, vermicelli, koriander, peterselie en selder. Da's echt een klassieker. Daarnaast ook chebbakia: dat zijn Marokkaanse kruidige koekjes die heel fijn uitgerold worden, gefrituurd in olie en gemarineerd in honing. In elk Marokkaans gezin komt tijdens de ramadan ook batboet op tafel: dat zijn kleine Marokkaanse broodjes die in de pan gebakken worden, meestal gevuld met iets. Bij de suhoor (het ontbijt, net voor zonsopgang) eet ik vaak sellou: dat is een gerecht op basis van geroosterde bloem, noten en specerijen dat eruit ziet als een soort grove pindakaas. Samen met een glas melk zorgt dat voor energie gedurende de dag.

Ik hoop nog heel lang plezier te kunnen vinden in het koken: mijn dochter vindt het lekker, de mensen rondom mij vinden het lekker en ik voel me er nuttig door. Wie weet kan ik, met de lerarenopleiding die ik volg, later wel kookles geven? Dat zou heel fijn zijn."

Ontdek de recepten van Ouafae

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen