Welke vleesvervanger kies ik?
Als (nieuwe) vegetariër weet je niet altijd goed waardoor je vlees kan vervangen in je dagelijkse voedingsgewoontes.
Je mist soms de smaak en 'bite' van vlees. Bovendien is vlees een belangrijke bron van eiwitten, ijzer en vitamine B12. Hoe vang je dat dan op?
- Noten, pinda's en pitten : volwaardige vleesvervangers, maar onvoldoende vitamine B12. Let op: ze bevatten veel vet en calorieën!
- Peulvruchten : hiermee vervang je zowel aardappelen als vlees. Ze bevatten echter geen B12. Geschikte vleesvervangers zijn bijvoorbeeld bonen of linzen.
- Seitan : heeft een sponzige structuur en wordt gemaakt van tarwemeel en water. Je kan seitan gebruiken in saus of ragout.
- Soja : neutraal van smaak, maar soms wordt er een vleessmaak toegevoegd. De textuur is te vergelijken met dat van vlees. Tofu en tempé zijn sojaproducten.
- Tahin : tahin is een pasta van sesamzaad die bijvoorbeeld op brood gegeten wordt. Tahin wordt ook gebruikt in hummus.
- Hummus : een vegetarische pasta van gemalen kikkererwten.
- Falafel : gemaakt van gestampte kikkererwten of tuinbonen met kruiden. Falafel wordt vaak gefrituurd en geserveerd bijvoorbeeld op een pitabroodje met (knoflook)saus.
- Quorn : dit is voor velen wellicht de bekendste vleesvervanger. Het is echter onvolwaardig, omdat het te weinig ijzer bevat. Quorn is een deegachtige substantie dat gemaakt is van plantaardig eiwit, verwant aan paddenstoelen.
- Kaas : als je geen veganist bent, kan kaas je gerecht wel extra op smaak brengen en hartiger maken. Als vleesvervanger is het echter niet geschikt, omdat het bijna geen ijzer bevat.
- Eieren : als vegetariër mag je meer eieren dan vleeseters: zo'n 4 à 5 eieren per week. Ze bevatten ijzer en vitamine A en B.
- Champignons/paddenstoelen : sommige paddenstoelen zoals portobello's leunen dicht aan de smaak van vlees.
Niet alle vleesvervangers zijn even geschikt, maar als je een combinatie maakt van meerdere bovenstaande producten en regelmatig afwisselt, kom je niets aan vitamines tekort.