Alles over extra vergine olijfolie in 7 weetjes
Italiaanse passie op je bord
Samen met Frantoiani
Extra vergine olijfolie is een vaste waarde in onze keuken, maar er valt nog veel te vertellen over deze mediterrane smaakmaker. Bij Frantoiani importeren ze niet alleen de beste olijfolie van lokale Italiaanse boeren, ze leveren ons ook deze zeven minder bekende feiten over de rijke wereld van olijfolie.
1. Elke olijfolie smaakt anders
De ene olijfolie is de andere niet. Hoe komt dat? Om te beginnen bestaan er honderden olijfvariëteiten of 'cultivars', allemaal met hun eigen vorm, kleur en smaak. Alleen al in Italië zijn er meer dan 600 variëteiten. Maar ook het klimaat – meer of minder zon, regen temperatuur, zeewind – en de bodem spelen een rol. Olijfolie uit een specifieke Zuid-Italiaanse regio kan dus heel anders smaken dan één uit het noorden.
2. Er bestaan 'blends' én 'monocultivar' olijfoliën
Net zoals er bij wijn 'mono-cépages' bestaan (uit één druivenras, zoals merlot of chardonnay), zijn er ook olijfoliën gemaakt uit één enkele variëteit. Zo'n monocultivar is extra vergine olijfolie in zijn puurste vorm: met de uitgesproken geur en smaak van een specifieke olijfsoort, gekoppeld aan een uniek terroir. Maar veel olijfoliën zijn 'blends': uitgekiende combinaties van verschillende olijfvariëteiten die een mooie smaakbalans vormen.
Om kennis te maken met die rijkdom van monocultivars en blends uit alle regio's in Italië is de selectie van de Belgische olijfoliespecialist Frantoiani ideaal. Dit gepassioneerde team werkt alleen samen met Italiaanse producenten die zij persoonlijk kennen. Recht van de olijfboer naar je bord dus.
3. De smaak van olijfolie bestaat uit drie hoofdelementen
Experts beoordelen de geur en smaak van olijfolie op drie vlakken: fruitigheid, bitterheid en peperachtige scherpte. Vooral naargelang de fruitigheid en daarna ook de twee andere elementen kom je uit bij drie smaakstijlen: delicaat, medium en robuust. Daarnaast heeft olijfolie vaak nog andere toetsen: tomaat, artisjok, vers gemaaid gras, appel, kruiden, zwarte peper…
Ook Frantoiani degusteert en selecteert olijfoliën bij authentieke Italiaanse producenten volgens deze basiselementen. Wil je verrassende smaken blijven ontdekken? Bij Frantoiani kun je een 'olijfolie-abonnement' nemen.
4. De kwaliteit van extra vergine olijfolie hangt vooral af van de persing
Vandaag wordt pure extra vergine olijfolie met ultramoderne machines gemaakt. Maar nog altijd wordt de artisanale olijfolietraditie daarbij gerespecteerd. Voor olijfolie van topkwaliteit moeten de vruchten bijvoorbeeld zo snel mogelijk – zeker binnen de 24 uur – na de oogst worden geperst. Die persing gebeurt mechanisch bij een constante lage temperatuur ('koude persing'). Zo worden alle natuurlijke smaken, aroma's, voedingsstoffen behouden. Tegenwoordig zijn de olijfpersen zo goed dat dit in één persing gebeurt.
* Tip: In Italië zijn er enkele producenten die de olijven eerst ontpitten en dan pas persen. Deze zeldzame olijfolie wordt 'denocciolato' genoemd. Een aanrader voor fijnproevers!
iStock
5. Meer dan 40 Italiaanse olijfoliën zijn beschermd als streekproduct
Ongetwijfeld weet je dat de échte extra vergine voor de hoogste kwaliteit staat. Die benaming mag alleen gebruikt worden als de zuurtegraad van de olie niet hoger is dan 0,8% (gecontroleerd in een labo) en er geen geur- of smaakgebreken worden vastgesteld (beoordeeld door een testpanel). Maar er is nog een label dat op een bijzonder kwalitatief product wijst. Olijfolie die in een specifieke streek geteeld en verwerkt wordt, kan erkend wordt als lokale specialiteit met een beschermde oorsprongsbenaming. In Italië heet dit 'denominazione d'origine protetto' (D.O.P.). Enkel olijfolie die volgens bepaalde regels geproduceerd wordt kan dit D.O.P.-label krijgen. Van alle olijfolielanden heeft Italië met 41 D.O.P.-labels de meeste extra vergine olijfoliën met zo'n certificaat. Ook bij Frantoiani vind je altijd enkele bijzondere D.O.P-olijfoliën.
6. Olijfolie is om meer dan één reden gezond
Zoals bekend is extra vergine olijfolie gezond. Dat ligt in de eerste plaats aan de vetzuursamenstelling. Olijfolie is de enige plantaardige olie die niet alleen omega 3 en omega 6, maar ook omega 9 bevat. Dit vetzuur helpt je cholesterolgehalte te verlagen.
De tweede reden waarom olijfolie zo gezond is? Die barst van de antioxidanten, vooral polyfenolen. Deze stofjes beschermen je lichaamsweefsels tegen schade en versterken je immuunsysteem. Die opmerkelijke eigenschap dankt olijfolie aan het feit dat die uit vruchten wordt gewonnen – en niet uit pitten, kiemen of zaden (zoals andere plantaardige oliën).
7. Je mag wél bakken en braden met extra vergine olijfolie
Het is een mythe dat je extra vergine olijfolie alleen voor koude bereidingen zou mogen gebruiken. Dankzij de specifieke vetzuurmix én de antioxidanten blijft extra vergine olijfolie zelfs bij grote hitte stabiel, blijkt uit recente onderzoeken. Het rookpunt ligt bij 210°C, zodat zelfs frituren mag. Wil je die exclusieve extra vergine olie liever niet voor bakken of braden gebruiken? Kies dan zeker géén goedkopere olijfolie die niet extra vergine is: door de hogere zuurtegraad en mogelijke onzuiverheden kan het rookpunt veel lager liggen.
Benieuwd naar het bijzondere aanbod van Frantoiani?
Frantoiani heeft een wisselend aanbod van voortreffelijke Italiaanse olijfoliën uit verschillende regio's. Met zorg gedegusteerd en geselecteerd. Shop nu op Frantoiani.be het ideale cadeau voor fijnproevers met 5% korting. Gebruik code 'LLE' bij het afrekenen. (Korting geldig tot 31/01/2023, zo kun je meteen ook de nieuwe oogst in huis halen. Gratis verzending vanaf 79 euro)