Meest recente artikelen

Hoe lang moet pasta koken?

Altijd perfect al dente

Hoe lang moet pasta koken? Artikel

Pasta wordt dikwijls te lang of juist te kort gekookt. De kooktijden per pasta zijn dan ook amper uit elkaar te houden. Maar geen paniek, met dit handige lijstje weet jij perfect hoe lang je pasta moet koken!

Zorg als je pasta gaat koken altijd voor een grote pan water met flink wat zout: zo'n 10 gram zout per 3 liter water. Als je de pasta erin gooit, komt het water op die manier snel weer aan de kook zodat je de kooktijd goed kunt instellen. Maar er is nog een belangrijkere reden: zout in het kookwater geeft je pasta zelf meer smaak. Vergeet deze stap dus niet!

Hoe lang moet pasta koken?

Er zijn zoveel soorten pasta, en allemaal hebben ze een andere gaartijd. Geen wonder dus dat het niet altijd even duidelijk is hoe lang pasta moet koken. Met deze richttijden zet jij de perfecte pasta op tafel!

  • Fusilli: 7 min.
  • Penne: 11 – 14 min.
  • Macaroni: 8 min.
  • Farfalle: 13 – 15 min.
  • Spaghetti: 11 – 13 min.
  • Tagliatelle: 10 min.
  • Verse pasta: 4 min.

Opgelet: de kooktijd begint pas te tellen vanaf het moment dat het water opnieuw kookt!

Pasta is al dente op z'n best

Als je de pasta beetgaar kookt, is hij op z'n best. De Italianen noemen dit al dente. De kooktijden hierboven kun je prima aanhouden, maar het beste is toch even te proeven voordat je de pasta afgiet. Zodra de pasta vanbinnen niet meer hard is, is hij goed. Langer koken betekent dat je pasta plakkerig wordt, dan is hij eigenlijk overgaar.

Do's

  • Zout het kookwater, en wees niet zuinig! Op deze manier breng je de pasta zelf op smaak, en geloof ons: de smaak van heel je pastagerecht zal erdoor verbeteren. Reken op 1 el per halve kilo pasta – echt waar!
  • Roer in het water terwijl de pasta kookt, vooral tijdens de eerste 2 minuten. Zo zorg je ervoor dat de pasta niet gaat kleven.

Don'ts

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen