Hoe lang moet pasta koken?
Altijd perfect al dente
Pasta wordt dikwijls te lang of juist te kort gekookt. De kooktijden per pasta zijn dan ook amper uit elkaar te houden. Maar geen paniek, met dit handige lijstje weet jij perfect hoe lang je pasta moet koken!
Zorg als je pasta gaat koken altijd voor een grote pan water met flink wat zout: zo'n 10 gram zout per 3 liter water. Als je de pasta erin gooit, komt het water op die manier snel weer aan de kook zodat je de kooktijd goed kunt instellen. Maar er is nog een belangrijkere reden: zout in het kookwater geeft je pasta zelf meer smaak. Vergeet deze stap dus niet!
Hoe lang moet pasta koken?
Er zijn zoveel soorten pasta, en allemaal hebben ze een andere gaartijd. Geen wonder dus dat het niet altijd even duidelijk is hoe lang pasta moet koken. Met deze richttijden zet jij de perfecte pasta op tafel!
- Fusilli: 7 min.
- Penne: 11 – 14 min.
- Macaroni: 8 min.
- Farfalle: 13 – 15 min.
- Spaghetti: 11 – 13 min.
- Tagliatelle: 10 min.
- Verse pasta: 4 min.
Opgelet: de kooktijd begint pas te tellen vanaf het moment dat het water opnieuw kookt!
Pasta is al dente op z'n best
Als je de pasta beetgaar kookt, is hij op z'n best. De Italianen noemen dit al dente. De kooktijden hierboven kun je prima aanhouden, maar het beste is toch even te proeven voordat je de pasta afgiet. Zodra de pasta vanbinnen niet meer hard is, is hij goed. Langer koken betekent dat je pasta plakkerig wordt, dan is hij eigenlijk overgaar.
Do's
- Zout het kookwater, en wees niet zuinig! Op deze manier breng je de pasta zelf op smaak, en geloof ons: de smaak van heel je pastagerecht zal erdoor verbeteren. Reken op 1 el per halve kilo pasta – echt waar!
- Roer in het water terwijl de pasta kookt, vooral tijdens de eerste 2 minuten. Zo zorg je ervoor dat de pasta niet gaat kleven.
Don'ts
- Spoel je pasta nooit! Alleen voor pastasalade zou je dit kunnen doen, maar anders is gewoon laten uitlekken is voldoende. Pasta hoeft echt niet helemaal uit te lekken: een beetje overgebleven pastawater fungeert zelfs als bindmiddel voor je pastasaus.
- Voeg geen olie toe aan het pastawater. De olie drijft bovenop water en zal er dus niet voor zorgen dat de pasta niet kleeft. Je kunt eventueel wel wat olie toevoegen na het koken, als je de pasta niet onmiddellijk mengt met saus. Zo voorkom je dat hij plakt.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!