Recept

Witloofgratin

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Zelfs in het kleinste eetcafé staat deze Belgische topper tegenwoordig op het dagmenu

bereiding

    Voorbereiding

  1. 1

    Spoel het witloof. Wrijf het goed droog. Verwijder het bittere hart onderaan maar laat de stronkjes heel. Haal de zwoerd van de ham. 

  2. 2

    Bak de witloofstronkjes kort op een vrij hoog vuur, in de helft van de boter. Blus met een kopje water. Kruid met peper en zout. Laat 10 minuten stoven onder deksel. Laat het witloof uitlekken.

  3. 3

    Laat de rest van de boter smelten. Strooi er de bloem bij en roer glad. Laat de roux een halve minuut opdrogen op het vuur. Leng aan met de melk. Blijf omroeren tot de saus bindt. Doe er, van het vuur af, de rest van de kaas bij. Roer tot de kaas volledig gesmolten is. Kruid de saus naar smaak met nootmuskaat, peper en zout.

  4. 4

    Verpak elk witloofstronkje in een plak ham. Leg de rolletjes naast elkaar in een ovenschaal.

  5. 5

    Lepel er de saus bij. Bestrooi met de rest van de kaas. Zet 25 minuten in de oven op 175°C. Lekker met gekookte aardappelen of puree.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Witloofgratin

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!