Bretoense cake
bereiding
-
1
Verwarm de oven voor op 180°C.
-
2
Los de gist op in 200 ml lauwwarm water met 1 kl suiker. Maak een kuiltje in de bloem, strooi een snuifje zout op de rand en schenk de gist in het kuiltje. Kneed tot een glad deeg. Dek af en laat op een warme plaats 60 minuten rijzen.
-
3
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een grote ronde lap. Leg ¼ van de boter er in klontjes op, strooi er ¼ van de suiker op. Vouw twee keer dubbel.
-
4
Rol het deeg nogmaals uit, leg er weer boterblokjes op en bestrooi met suiker. Vouw opnieuw dubbel. Herhaal deze bewerking vier keer.
-
5
Beboter een cakevorm en bestuif met bloem. Bekleed met het deeg en bestrijk met de eidooier. Bak de koek gedurende 30 minuten goudgeel in de oven.