Recept

Turkse mezze met cilbir, platbrood en pastilla

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Lekkers van Libelle Lekker-chef Natalie: “Cilbir is een klassiek Turks ontbijt- of brunchgerecht van gepocheerde eieren, geserveerd met labneh en pittige olie. Een echte Instagramhit op dit moment!”

TIP

  • “Filodeeg is extra luchtig van structuur. Je gebruikt het in Midden-­Oosters getinte hartige taarten en met een restje tover je nog een heerlijk dessert of hapje uit de oven.”
  • “De gepekelde rode ui is ook lekker op de boterham of als afwerking van een slaatje. Als je geen tijd hebt om labneh te maken, kun je er ook Griekse yoghurt bij serveren.”

Voor de pastilla heb je een ovenschaal met een diameter van 22 cm nodig.

De gepekelde uit moet 1 nacht rusten.

bereiding
  1. 1

    Maak de ui de dag vooraf. Pel de ui en snij hem in ringen. Doe ze in een schone bokaal. Voeg 300 milliliter water, de suiker, het zout en de wittewijnazijn toe en laat een nacht rusten.

  2. 2

    Maak ook de labneh de dag vooraf. Laat de Griekse yoghurt een nacht in een neteldoek in een zeef uitlekken in de koelkast.

  3. 3

    Maak de dag zelf de pastilla. Verwarm de oven voor op 185°C. Rooster de amandelen in een pan zonder vetstof en en mix ze met de suiker en 1 koffielepel kaneel. Pel en snipper de sjalot en de knoflook. Spoel de spinazie en laat ze uitlekken. Verhit olie in een pan en stoof er de knoflook, de sjalot en de spinazie in aan. Kruid ze met peper, zout en nootmuskaat. Laat de spinazie uitlekken en duw het overtollige vocht eruit.

  4. 4

    Laat de rozijnen wellen in wat water en giet ze af. Snij de kip in blokjes en kruid ze met kippenkruiden, kaneel en ras el hanout. Verhit boter en olijfolie in een andere pan en bak de kip goudbruin. Meng de eieren, de spinazie en de rozijnen onder de gebakken kip.

  5. 5

    Leg 3 vellen filodeeg in een ingeoliede bakvorm, bestrijk ze met gesmolten boter en laat de randen goed over de vorm hangen. Lepel er de kip op en leg er weer 3 vellen filodeeg op. Lepel er dan de amandelvulling op. Vouw het deeg over de vulling. Bestrijk het met gesmolten boter en bak de pastilla 25 à 30 minuten in de oven. Lepel er de laatste 5 minuten van de baktijd wat honing en de sesamzaadjes over. Haal de pastilla uit de oven en laat ze even afkoelen op een rooster.

  6. 6

    Maak de cilbir. Breng een ruime pot met water en 1 eetlepel azijn aan de kook. Zet het vuur zachter en maak met een garde een kolkje in het water. Breek elk ei in een kommetje en laat het voorzichtig in het water glijden. Pocheer elk ei apart 3 minuten.

  7. 7

    Smelt de boter en kruid ze met het gerookt paprikapoeder. Verdeel de labneh over bordjes. Leg er voorzichtig de gepocheerde eieren op en werk ze af met de scheutjes, de paprika-boter en de gepekelde rode ui. Serveer ze met het platbrood en de pastilla. Werk ze af met extra honing.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Turkse mezze met cilbir, platbrood en pastilla

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!