Recept

Irish coffee

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

5x de perfecte Irish coffee 

• Gebruik goede koffie. De basis van een goede Irish coffee is sterke, versgezette koffie. Kies voor een volle, donkere koffie zoals een goede espresso of French press. Hij moet robuust genoeg zijn om stand te houden tegen de whiskey en suiker.

• Verwarm het glas. Met dit eenvoudige trucje maak je het verschil: spoel je glas kort om met heet water voordat je de ingrediënten toevoegt. Dit houdt de koffie langer warm en zorgt voor een betere ervaring.

• Ga voor licht opgeklopte room. De room moet dik genoeg zijn om op de koffie te drijven, maar nog steeds vloeibaar genoeg om gemakkelijk te drinken. Klop de room dus licht op, maar niet tot slagroom-dikte. Giet hem dan voorzichtig over de achterkant van een lepel, zodat hij op de koffie blijft zweven voor een mooie gelaagde presentatie.

• Pas de sterkte aan volgens je voorkeur. Wil je een zachtere versie? Voeg dan iets minder whiskey toe of verdun de koffie met een scheutje heet water. Voor een krachtigere drank kun je een dubbel shot whiskey gebruiken of nog een beetje koffielikeur toevoegen. Een alcoholvrije versie maak je met een koffiesiroop met whiskysmaak of door de koffie op smaak te brengen met vanille-extract en een vleugje karamel. Zo heb je de rijke smaak van Irish coffee zonder de alcohol.

• Werk hem af met een extra smaakje. Rasp een beetje fondant-chocolade of nootmuskaat op de room voor een feestelijke afwerking. Kaneel of sinaasappelschil zijn ook lekker.

bereiding
  1. 1

    Warm de whisky op in een pannetje. Voeg de suiker toe aan de whisky en roer tot de suiker opgelost is en een beetje stroperig wordt. Doe de gesuikerde whisky in een (hittebestendig) glas.

  2. 2

    Giet de koffie voorzichtig op de whisky. Gebruik hiervoor de achterkant van een lepel.

  3. 3

    Klop de room half op en giet hem voorzichtig op de koffie.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Irish coffee

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!