Recept

Vegan kerstbuche

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Een vegan dessert waar iedereen met plezier van mee smult? Dat is deze kerstbuche!

Wat is aquafaba?

Aquafaba is het vocht uit een blikje kikkererwten of witte bonen en het is een prima eiwitvervanger. Je kunt het net zoals eiwit opkloppen en gebruiken als basis voor een meringue, in een biscuit of cake. Aquafaba is vegan en past dus perfect in een plantaardig dieet.

bereiding
  1. 1

    Verwarm de oven voor op 185°C. Maak de biscuit. Zeef alle droge ingrediënten in een kom. Meng in een klein kommetje de havermelk met de azijn om plantaardige karnemelk te maken. Zet het kommetje apart.

  2. 2

    Klop de aquafaba stijf. Voeg de olie en het vanille-extract toe aan het kannetje met havermelk en azijn. Giet dat natte mengsel bij de droge ingrediënten en meng tot een dik beslag. Spatel de aquafaba beetje bij beetje voorzichtig onder het beslag. Giet het beslag in de met bakpapier beklede bakplaat van 32 x 22 cm en strijk het glad. Bak de biscuit 20 minuten in de oven.

  3. 3

    Haal de biscuit uit de oven en laat hem 5 minuten afkoelen voor je hem voorzichtig op een groot vel bakpapier keert. Verwijder het papier dat aan de biscuit hangt en rol de cake met het andere vel bakpapier op aan de korte kant. Rol de cake weer uit en laat hem afkoelen.

  4. 4

    Maak de vulling. Klop de plantaardige boter luchtig in een keukenrobot en doe er beetje bij beetje de poedersuiker bij. Voeg ook het vanille-extract toe. Bestrijk de biscuit met de plantaardige botercrème en de veenbessengelei, maar laat een randje vrij aan het einde: de vulling schuift op bij het rollen. Rol de biscuit voorzichtig op met behulp van het bakpapier. Zet de buche minstens 1 uur in de koelkast.

  5. 5

    Warm de room op en breek de chocolade in een kom. Giet de hete room over de chocolade en laat het mengsel enkele minuten staan. Roer goed om tot een gladde ganache. Bestrijk de buche volledig met de ganache. Hak de extra chocolade fijn en versier er de buche mee. Zet ’m nog minstens 1 uur in de koelkast.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Vegan kerstbuche

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!