Meest recente artikelen

De testkeuken: zo maak je de perfecte lenterolletjes

Op rolletjes

De testkeuken: zo maak je de perfecte lenterolletjes Artikel

In de keuken kun je pas experimenteren als je de basis onder de knie hebt. Daarom ontleden we in de testkeuken een klassieker. Deze keer: lenterolletjes.

De lente vraagt om lenterolletjes! Ze zijn niet enkel gezond, maar ook veelzijdig en handig om mee te nemen op een picknick. Wil jij weten hoe je deze schattige lentepakketjes perfect klaarmaakt? Lees dan zeker verder.

Spring roll, summer roll, loempia of nem?

What's in a name? Beginnen doen we bij het begin met een beetje theorie.

Spring rolls of lenterolletjes: meestal gefrituurd

springrollsWanneer ingrediënten als varkensvlees, garnalen, kip, glasnoedels en paddenstoelen in een gefrituurd deegjasje worden gestopt, spreken we van spring rolls. Spring rolls zijn typisch voor de Vietnamese keuken en worden daar warm geserveerd, vaak gedipt in soja– of vissaus. Voor spring rolls heb je loempiavellen nodig op basis van tarwe en water, die koop je diepgevroren in de Aziatische supermarkt. Na ontdooien kun je de vellen vullen, strak oprollen en dichtplakken met wat losgeklopte eidooier. Frituur ze goudbruin op 180°C, in de airfryer kan het ook. De meest gebruikelijke dipsaus bij spring rolls is Thaise zoete chilisaus.

Summer rolls: salade in een rolletje

summerrollsOfficieel zijn spring rolls dus de gefrituurde rolletjes en summer rolls de rolletjes met de geweekte rijstvellen, maar beide termen worden door elkaar gebruikt.

De summer roll komt van oorsprong uit het zuiden van Vietnam, waar ze 'goi cuon' genoemd worden, letterlijk vertaald: 'salade in een rolletje'. Vietnam is het koninkrijk van de rijst. Deze populaire snack bestaat dan ook uit een flensje van geweekt rijstpapier (te koop in de meeste supermarkten) en is meestal gevuld met rijstnoedels. De rest van de vulling is kleurrijk, fris en dankzij de doorschijnende rijstvellen mooi om te zien: zachtroze scampi's, krab, vlees, verse groene kruiden zoals munt of basilicum en knapperige groenten zoals sla, wortel, komkommer of paprika.

Vietnamezen hechten veel belang aan mooie gerechten en lenterolletjes zijn dan ook vaak kunstwerkjes vol kleur en textuur. De smaak is een explosie van pittig, zoet en hartig, met een lekker dipsausje om het helemaal af te maken. Het rollen vergt wat geduld en behendigheid, maar als je het eenmaal in de vingers hebt, is het niet moeilijk. Gefrituurde summer rolls worden ook wel nems of imperial rolls genoemd. Belangrijk is dan dat je voor de stevigheid per rolletje twee rijstvellen gebruikt en dat je ze invriest voor je ze frituurt.

Loempia's: allerlei lekkere snacks

Loempia is een verzamelterm voor hetzelfde type snacks uit verschillende Aziatische landen. De oorsprong van de loempia ligt in China, maar de meeste Aziatische landen hebben hun eigen variant van het gevulde deegenvelopje.

Goed gevuld

Waarmee vullen we onze lenterolletjes thuis?

Noedels

Gegaarde en afgekoelde fijne rijstnoedels zijn onontbeerlijk voor lekkere rolletjes. Gebruik de fijnste noedels, die ook wel glasnoedels of rijstvermicelli worden genoemd. Doe er enkele druppeltjes sesam- of arachideolie op tijdens het afkoelen zodat ze niet plakken.

Vis, vlees of 'n veggie alternatief

Scampi's, krab, balkjes rauwe zalm of gerookte makreel, maar ook gegaard varkensvlees (pulled pork), gekonfijte eend, kip of rundvlees zijn allemaal heerlijk in je rolletjes. In Vietnam zul je scampi's en varkensvlees ook samen vinden. Veggie alternatieven zijn tofoe of omeletreepjes.

Groenten

Hoe meer, hoe beter. Blaadjes little gemsla, edamamebonen, verse doperwtjes, sluimerwten of tuinbonen, staafjes wortel, paprika, radijs, rammenas, komkommer en rode- of wittekool, plakjes avocado, soja- of bamboescheuten, kleine groene asperges… alles kan!

Fruit

Reepjes mango of ananas geven een verrassende zoete toets.

Kruiden

Blaadjes munt, (Thais) basilicum en koriander zorgen voor een onmiskenbare oosterse smaak.

Smaakmakers

Fijne plakjes ingemaakte gember, fijngehakte pindanootjes, ringetjes pikante chilipeper… geven pit én een crunch aan je rolletjes.

Dippen maar!

Er bestaan tientallen soorten dipsaus. Gewoon wat soja­saus met een vleugje sesamolie en vissaus is al heerlijk, maar je kunt de dip ook pimpen met gesnipperde chili­peper, knoflook en lente-ui of geraspte gember, limoensap en suiker. Wie van zoet houdt, kiest voor zoete chili­saus, Thaise mangosaus of Chinese pruimensaus.

Tip: laat je adviseren door de verkopers in de Aziatische winkel. Zij kunnen je helpen om minder bekende producten te ont­cijferen.

Nice & easy

Tegenwoordig vind je in de meeste goede supermarkten kant-en-klare ingrediënten om snel spring of summer rolls te maken: gesneden groenten, gegaarde roze garnalen, dips en zelfs gekookte rijstnoedels liggen steeds vaker in de Aziatische af­deling van je supermarkt. Zo hoef je enkel nog de rijstvellen te weken en ze te vullen. Rol, vouw en dip!

Papier hier

Rijstpapierrondjes – te koop in de meeste supermarkten – worden gebruikt om de ingrediënten voor de vulling in te pakken. Dit papier moet wel met zorg worden behandeld: het moet zacht genoeg zijn om te rollen, maar niet zo zacht dat het daarbij scheurt.

3x supersaus

Vietnamese klassieker: meng 3 el suiker met 3 el cider of wittewijnazijn, 6 el vissaus, 1 verkruimelde gedroogde chilipeper, 1 geperst teentje knoflook en 18 el water. Laat de saus even rusten.

Voor pindaliefhebbers: meng 6 el hoisinsaus met 1 kl vissaus en 1 el pindakaas. Laat de saus even rusten. Werk ze voor het serveren af met 1 el fijngehakte pinda's.

Lekker zoetzuur: verwarm 10 el sojasaus met 3 el gembersiroop op een laag vuur. Snij 2 stengels citroengras doormidden, snij 1 rood pepertje in kleine ringetjes en snipper 2 cm geschilde gember fijn. Voeg alles toe aan het soja-gembermengsel en laat het zachtjes inkoken tot een stroperige saus.

Spring en summer rolls 3x anders

Origineel met eend en ananas

Vul de rijstvellen met kleine blokjes verse ananas en fijngesneden gebakken eendenborst. Breng de vulling op smaak met een pittig pepertje.

Veggie met spinazie en quinoa

Doe wat spinazie, lente-ui, munt en koriander in de keuken­machine en hak alles fijn. Meng er gare quinoa onder en vul daar de rolls mee.

Tikje Belgisch met witte asperges en scampi's

Vul de rijstvellen met scampi's, witte asperges, lente-ui en verse muntblaadjes.

Zelf lenterolletjes maken

Lees ook …

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen