Dit drink je bij hartige stoofpotjes
Foodpairing
Welke drank serveer jij bij een stoofpotje? Een goed glas rode wijn, of toch een lekker biertje? Wij vertellen je welke drank bij welk stoofpotje past.
Algemene tips
- Wijnen of bieren die je in je stoofpot gebruikt, kan je er in principe ook bij serveren. Let wel op met kookwijnen en tafelbieren: die doen hun werk erg goed in stoofpotjes, maar zijn minder lekker om te drinken.
- Gebruik je een Belgisch bier in je stoofvlees? Schenk het dan ook uit voor je gasten. We mogen er best wel trots op zijn!
- Als algemene leidraad kan je stellen dat hoe meer umami er in het stoofpotje zit, hoe beter bier erbij past. Bij zoetere gerechten zoals boeuf bourguignon serveer je dan weer beter een krachtige rode wijn.
- Over wijn gesproken: wijnen met veel tannines doen het goed in een stevige stoofpot, maar worden niet door iedereen gesmaakt als drinkwijn. Als je op zeker wil spelen, kies je dus maar beter een iets lichtere rode wijn.
Wijnen voor bij/in stoofpotjes
- Argentijnse malbec
- Pinotage (een kruising van pinot noir en cinsault)
- Shiraz (maar let op met de tannines!)
- Zinfandel
- Wijnen uit de Dourovallei in Portugal
Bieren voor bij/in stoofpotjes
- Britse 'ales'
- Belgische (abdij)bieren en trappisten
- Bruine bieren zoals Leffe Bruin, Straffe Hendrik Quadrupel, Brugse Zot Dubbel….