Van deur tot groentela: welke plek in je koelkast is nu echt het koudst?
Dit is de koudste plek in de koelkast
Wat is de warmste legger en welke plek in je koelkast is nu echt het koudst? De kunst van het koelkastschikken zit 'm in de temperatuur. Zo weet je wat de juiste plaats is voor elk product.
Waar leg je de rauwe kip? Moet melk in de koelkastdeur? En mag fruit in de groentela? Meten is weten! Een juist geschikte koelkastinhoud is niet alleen essentieel voor de voedselveiligheid, het voorkomt ook voedselverspilling. Door de inhoud goed te organiseren, bespaar je afval en op je boodschappen. Als je voedsel op de juiste manier bewaart, blijft het bovendien langer vers.
De ideale temperatuur voor het koudste deel ligt tussen 3 en 5°C. De temperatuur varieert echter voor de verschillende zones van een koelkast. Daar hou je dus beter rekening mee als je producten een plaatsje geeft.
De deur
Traditioneel zetten we melk nogel makkelijk in de koelkastdeur. Samen met de bovenste plank is de deur echter de warmste zone van de koelkast. De deur is bovendien het meest gevoelig voor temperatuurschommelingen. Elke keer dat je in je koelkast kijkt, neem je immers de kamertemperatuur mee.
Melk kan bederven en moet dan ook op constante temperatuur bewaard worden. Hetzelfde geldt voor eitjes. Ook al zegt het vaste eiervak iets anders: melk en eieren bewaar je het best in het middelste gedeelte.Wat mag er dan wel in de deur? Voedingsmiddelen die natuurlijke conserveringsmiddelen bevatten of met veel azijn en zout. Denk aan confituur, sauzen, augurken en andere opgelegde ingrediënten.
Bovenste planken
Voedingsmiddelen die niet gekookt hoeven te worden, zoals vleeswaren, snacks en restjes, bewaar je op de bovenste – minst koude – planken. Doe deze in bewaardoosjes, zo komen ze niet per ongeluk in contact met de meer bederfbare voedingswaren op de planken eronder.
Middelste planken
De middenzone hou je reserveerd voor producten die lekker fris bewaard moeten worden. Vooral zuivel vraagt om een koele plaats met goede luchtcirculatie, zoals deze zone. Op de middelste planken plaats je dus eieren, melk, kaas en yoghurt. Sommige zachtere kazen en boter mogen echter in de koelkastdeur, daar behouden ze de perfecte textuur dankzij de gematigdere temperatuur.
De onderste plank
De onderste plank is het koudste deel van de koelkast. Dit is de ideale plaats voor het bewaren van rauw vlees en vis. Deze bederven minder snel op een lage temperatuur. Door ze altijd op deze plaats te bewaren, minimaliseer je dat bacteriën tussen verschillende voedingswaren gaan hoppen. Zorg dat je ze ook goed verpakt of afdekt. Let erop dat de onderste plank uit een stuk bestaat (geen raster). Zo bescherm je de producten in het vak eronder, mocht de verpakking gaan lekken.
De lades
De beste plaats voor verse kruiden, groenten en fruit zijn de bakken onderin. Op die manier komen ze niet in contact met de bodem of wand terwijl je ze toch lekker fris bewaart. Los op de bodem zouden ze kunnen vastvriezen waardoor ze sneller slecht worden. Je laat groenten en fruit het best in hun originele verpakking, zo blijven ze mooi ingesloten. Hou groenten en fruit gescheiden in aparte lades: het ethyleen uit fruit doet groenten sneller bederven. Ook citrusvruchten houden niet van ethyleen en liggen liever luchtig. Bewaar ze daarom in een netje buiten de lade.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!