Meest recente artikelen

Wat is curd en waarvoor gebruik je het?

Met recepten!

Wat is curd en waarvoor gebruik je het? Artikel

Van scones tot citroentaart: met zelfgemaakte curd scoor je altijd. Alles wat je wil weten over (lemon) curd, inclusief bewaartips, recepten en dé truc tegen het schiften: je leest het hier!

Vooral lemon curd is enorm populair in de keuken, maar ook andere fruitcurds zoals passievrucht-, sinaasappel- of frambozencurd zijn superlekker. Wat curd precies is, hoe je het gebruikt en bewaart, en waarom je lemon curd soms schift: we zochten het uit

Wat is (lemon) curd?

De Engelse specialiteit op basis van vruchten, boter, suiker en eieren is heerlijk bij scones, in desserts of gewoon op de boterham. In tegenstelling tot bijvoorbeeld confituur bevat curd geen stukjes fruit, maar is het crèmig, smeuïg en glad.

Een curd maak je dus vaak op basis van citrusfruit zoals citroen, limoen, sinaasappel of met passievrucht. De meest bekende variant is zonder twijfel lemon curd, maar het is ook lekker op basis van ander fruit, zoals bessen, bramen, aardbeien of rabarber.

Waarvoor gebruik je het?

Curd is verrassend veelzijdig. Je kunt het op heel wat manieren gebruiken:

  • Als spread. Heerlijk op een sneetje brioche, toast of scone.
  • In desserts. Denk aan pavlova, meringues of panna cotta met een lepeltje lemon curd.
  • In gebak. Gebruik het als vulling voor taart, cake, cupcakes of macarons.
  • In yoghurt of plattekaas. Als frisse touch bij je ontbijt of dessert.
  • Als topping. Op pannenkoeken, wafels of cheesecake.

Zeker bij gebak is curd een echte smaakmaker. Denk maar aan een klassieke citroentaart met een krokante bodem en een laagje lemon curd – overheerlijk!

Hoe lang kun je curd bewaren?

Een homemade curd kun je bewaren in confituurpotjes. Ook leuk om cadeau te geven! Zelfgemaakte curd kun je ongeveer 1 à 2 weken bewaren in de koelkast, in een propere, goed afgesloten glazen pot. Zorg dat je curd volledig is afgekoeld voor je hem afsluit, om condensatie en schimmelvorming te voorkomen.

Koop je curd in de winkel? Check dan altijd de houdbaarheidsdatum op het etiket, en bewaar de pot na opening in de koelkast.

Kun je curd invriezen?

Curd kun je perfect invriezen. Schep de curd in een luchtdicht bakje of diepvrieszakje, laat een beetje ruimte over (want curd zet uit bij het invriezen), en vries in voor maximaal 3 maanden. Ontdooien doe je best traag in de koelkast. Voor gebruik even goed doorroeren, en je kunt weer aan de slag!

Hoe maak je curd?

  • Een klassieke curd vraagt wat geduld, want je maakt hem het best au bain-marie. Hierdoor kan de crème niet boven de 100°C komen, waardoor de eieren niet kunnen schiften of stollen.
  • Blijf sowieso roeren tot het geheel is ingedikt, dat duurt ongeveer 10 minuten.
  • De extra eidooiers zorgen ervoor dat de crème indikt tijdens het afkoelen, maar wie écht zeker wil zijn, kan nog wat maïszetmeel of gelatine toevoegen.

Waarom schift mijn lemon curd?

Een veelvoorkomend probleem bij lemon curd is dat hij schift of korrelig wordt. De reden?

  • Te hoge temperatuur: als je de curd te snel of op een te hoog vuur verwarmt, gaan de eieren stollen.
  • Te weinig roeren: regelmatig roeren voorkomt dat de eieren gaan koken en zorgt ervoor dat de ingrediënten zich goed vermengen.

Is je curd toch geschift? Mix hem dan even met een staafmixer – wie weet red je hem nog.

Hoe gebruik je (lemon) curd in gebak?

Curd is een heerlijke vulling voor allerlei soorten gebak. De frisse, fruitige smaak van curd zorgt voor een heerlijk contrast met zoete of romige ingrediënten. Denk aan…

  • Citroen-meringuetaart: vul een krokante taartbodem met lemon curd en werk af met opgeklopte meringue.
  • Cupcakes: spuit een beetje curd in het midden van je afgekoelde cupcakes voor een verrassende bite.
  • Laagjestaart: doe wat curd tussen lagen biscuit, samen met wat room of mascarpone.
  • Tartelettes: vul zanddeegbodempjes met curd en werk af met rood fruit of slagroom.

Ga aan de slag met onze recepten

Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen