Hoe gezond of ongezond is kaas op je boterham?
Want fromage is life
Is een boterham met kaas ook jouw vaste lunch? Lees dan vooral verder.
Karolien Olaerts serveert niet alleen lekkere gezonde gerechtjes voor het hele gezin, ze geeft ook graag antwoord op jouw kookvragen, mét praktische tips en wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies.
"Is kaas op de boterham ongezond?"
Karolien: "Je kunt één voedingsmiddel nooit als gezond of ongezond labelen. Het hangt altijd af van je volledige eetpatroon. Kaas op zich krijgt inderdaad vaak een slechte naam, omdat het veel verzadigd vet bevat, waarvan geacht wordt dat het de LDL- of 'slechte' cholesterol verhoogt. Dit is echter een verouderde, onvolledige kijk op verzadigde vetten. Niet alle verzadigde vetten hebben die impact. Onderzoek toont aan dat het effect van verzadigde vetten sterk afhangt van het voedingsmiddel waarin het zit. Een hoge inname van rood vlees en vooral boter zorgt inderdaad voor een stijging van het risico op hart- en vaatziekten, maar zuivelproducten als yoghurt, melk en kaas blijken net risicoverlagers te zijn! Het is nog niet honderd procent duidelijk wat de oorzaak hiervan is, maar het heeft alles te maken met de matrix waarin de vetten zitten. Zo wordt verzadigd vet uit kaas, yoghurt en melk minder opgenomen door onze darmen, dan verzadigd vet uit boter en vlees. Zuivel is ook een heel goede bron voor vitamine A, D en B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink, allemaal net goed voor je gezondheid. Een mooi voorbeeld dus van het feit dat voeding nooit tot één enkele voedingsstof te reduceren valt. Zorgen voor variatie in je eetpatroon en niet overdrijven met een voedingsmiddel is sowieso de beste aanpak, maar geniet dus alsjeblieft van jouw voedzame boterham met kaas!"