Meest recente artikelen

Is de Yuka-app een goed hulpmiddel om gezonde keuzes te maken?

Gezonde (h)app?

Is de Yuka-app een goed hulpmiddel om gezonde keuzes te maken? Artikel

Met de Yuka-app op je smartphone kun je de barcodes van een voedingsproduct scannen, waarna de app aangeeft hoe ‘gezond’ een product is. We vroegen aan Karolien Olaerts of zij het een wetenschappelijk goed onderbouwd hulpmiddel vindt.

Karolien Olaerts schreef al verschillende boeken over gezond eten en heeft een eigen podcast. Met al onze vragen over gezondheid kunnen we dus bij haar terecht. Deze keer: is de Yuka-app een goed hulpmiddel om gezonde keuzes te maken?

Het antwoord van Karolien

"De Yuka-app is een applicatie die je kunt downloaden op je smartphone. Je kunt er barcodes van zowel voedingsmiddelen als cosmetica mee scannen, waarna de app je een beoordeling geeft over hoe 'gezond' een product is, aan de hand van een kleurcode en een score op 100. De app is met zijn 50 miljoen gebruikers ontzettend populair.

Toch is Yuka geen goede leidraad voor het maken van voeding- of beautykeuzes. Voor voedingsmiddelen is de Yuka-score voor 60% afhankelijk van de voedingssamenstelling (de hoeveelheid vetten, eiwitten, suiker…), voor 30% van aanwezige additieven en voor 10% van een eventueel bio-label. Deze opdeling is niet gestoeld op wetenschap. Het is een arbitraire keuze van de makers van de app."

Yuka-app en additieven

Karolien Olaerts: "Additieven in Europese voedingsmiddelen zijn extreem uitgebreid getest én veilig in de hoeveelheden waarin ze toegelaten zijn. Yuka kent een veel te zwaar gewicht toe aan de aanwezigheid van additieven. De app houdt bovendien geen rekening met de basisregel van de toxicologie: 'The dose makes the poison.' Elke stof, zelfs water, kan giftig zijn vanaf een bepaalde hoeveelheid. Yuka vlagt producten af op basis van bepaalde additieven, zonder aandacht voor de concentratie ervan.

10% van de score toekennen aan een biolabel is opnieuw niet gebaseerd op wetenschap. Studies tonen aan dat biologische producten niet gezonder zijn dan hun niet-biologische alternatieven. De Yuka-app is dus niet betrouwbaar en leidt je vaak onnodig naar veel duurdere alternatieven."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen