Klopt het dat je meer eet wanneer je moe bent?
Snacken naar slaap
Klopt het dat we meer snacken wanneer we te weinig geslapen hebben? Of is dat maar een broodjeaapverhaal? Experte Karolien Olaerts geeft antwoord.
Karolien Olaerts schreef al verschillende boeken over gezond eten en heeft een eigen podcast. Met al onze vragen over gezondheid kunnen we dus bij haar terecht. Dit keer: klopt het dat je meer eet wanneer je te weinig geslapen hebt?
Wat zegt Karolien?
"Ja, en nog geen klein beetje! Daarvoor moeten we wat dieper ingaan op twee hormonen: ghreline en leptine, die respectievelijk onze honger en verzadiging regelen. Het hongerhormoon ghreline wordt uitgescheiden door de maag en zorgt dat je honger krijgt. Bij minder dan 6 uur kwalitatieve slaap zien we een stijging van de ghrelineproductie en zul je meer honger hebben. Tegelijk daalt de leptineproductie, het hormoon dat zorgt voor een gevoel van verzadiging. Slecht slapen zorgt zo voor meer trek, omdat je via twéé hormonale paden aangezet wordt tot eten.
Ook hunker je meer naar vet- en suikerrijke producten: het lichaam wil zo energierijk mogelijke voeding om de vermoeidheid te proberen compenseren. Koekjes zijn dan veel aantrekkelijker dan een slaatje. Bovendien reageren onze smaakpapillen bij een laag leptinepeil sterker op zoetigheid en smaakt zoet dan extra goed. Zoetigheid is dan maar een quick fix uiteraard, eigenlijk moet je gewoon dat slaaptekort inhalen. Een gezond slaappatroon is dus wel degelijk iets om bewust mee bezig te zijn, niet alleen om je eetgedrag te reguleren, maar omdat de impact van slaap op onze mentale en fysieke gezondheid erg groot is."
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!