Meest recente artikelen

Bosbessen en braambessen plukken in het bos: mag dat?

Zelf geplukte snoepjes

Bosbessen en braambessen plukken in het bos: mag dat? Artikel

In de zomer staan de bessen volledig in bloei en zijn ze op hun best. Durf jij ook tijdens een rustige wandeling door het bos even wat bessen te plukken en te genieten van deze gezonde snoepjes? Maar mag dat wel zomaar? We zochten het voor je uit!

Alles wat openbaar is

Over het algemeen geldt dat alles wat openbaar is, toegankelijk is voor iedereen. Denk maar aan bessen langs de kant van de weg, die mag je naar hartenlust plukken. Doe dit wel alleen op veilige plaatsen, niet langs de autostrade bijvoorbeeld. Controleer ook zeker of het gebied waarin je wilt plukken openbaar toegankelijk is of dat het privé-eigendom is. In dat laatste geval heb je toestemming nodig van de eigenaar. Indien je geen toestemming hebt, is het maar logisch dat je de bessen laat hangen.

Voor eigen gebruik

Het plukken van wilde vruchten is toegestaan voor eigen gebruik. Dit betekent dat je kleine hoeveelheden kunt plukken voor eigen consumptie. Wat niet mag, is grotere hoeveelheden meenemen en deze dan gebruiken voor commerciële doeleinden. Een handjevol gezonde snoepjes voor wat extra energie tijdens je wandeling kan dus absoluut geen kwaad.

Natuurreservaten en beschermde gebieden

In natuurreservaten en beschermde natuurgebieden gelden vaak strengere regels. Het plukken van bessen kan in deze gebieden beperkt of verboden zijn om de fauna en flora te beschermen. Informeer je vooraf over de specifieke regels die gelden in het gebied.

Respecteer de natuur

Het is belangrijk om de natuur te respecteren door geen schade aan planten aan te richten, geen afval achter te laten en de biodiversiteit te behouden. Pluk dus met mate en laat genoeg bessen achter voor dieren en andere plukkers.

Pluk bovenaan

Let er op dat je je bessen niet te laag plukt. De bessen die hoger op de struik groeien, zijn minder blootgesteld aan vuil en verontreiniging van de grond. Ze hebben minder kans om in contact te komen met dierlijke uitwerpselen, modder en andere vervuilende stoffen. Ook kunnen de bessen die dichter bij de grond groeien sneller door dieren worden gegeten of aangeraakt. Dieren kunnen ziektes en bacteriën overdragen en dat wil je te allen tijde vermijden.

Welke soorten zijn er?

Naast bos- en braambessen, zijn er nog heel wat andere wilde vruchten die je in het bos kunt vinden. Denk maar aan frambozen, vlierbessen, kruisbessen en ook aardbeien. Het is wel belangrijk om bessen te herkennen voordat je ze plukt en consumeert, omdat sommige wilde bessen giftig kunnen zijn.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen