Is je soep geschift, te dun of te dik? Zo red je ze!
Eerste hulp bij soeprampen
Hoe simpel de bereiding ook is: te waterige groenten, een ongelukje met het zoutvat, een slechte inschatting tijdens het koken - er kan van alles misgaan bij het maken van soep. Is je soep te dun, te dik of geschift? Met deze tips maak je ze weer zo lekker als ze bedoeld was.
De bereiding is eenvoudig, en toch loopt het soms wel eens mis… Soep kan te waterig of te dun uitdraaien, of net veel te dik – met de allures van een puree – of ze kan er plots gek gaan uitzien – letterlijk geschift. Gelukkig zijn dergelijke soeprampen meestal wel omkeerbaar. Dit zijn onze tips.
De soep is te zout
Is de soep te zout? Voeg dan een kopje water, wat room of melk toe na het mixen. Voeg wat extra groente toe als je vreest dat ze daardoor te dun wordt. Extra aardappelen, rijst of noedels zullen sowieso een deel van het zout opnemen.
De soep is te dun
Is de soep te waterig of dun? Je kunt dit voorkomen door er al bij de start van de kooktijd een zetmeelrijke groente bij te doen, zoals aardappel, pastinaak, knolselder of courgette. Of je kunt de soep achteraf indikken met een beetje maïszetmeel of beurre manié (een mengeling van gelijke hoeveelheden boter en bloem).
De soep is geschift
Ziet je soep er maar gek uit, want is ze geschift? Als de verhouding toegevoegd vet (zoals room of kruidenkaas) niet goed zit, kan soep schiften. Er is niets mis mee, maar ze ziet er niet meer lekker uit. Is je soep geschift, laat ze dan helemaal afkoelen tot op kamertemperatuur en mix ze opnieuw met de staafmixer om de ingrediënten opnieuw te laten binden.
10x geschift lekkere soep om van te smullen
Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!