Moet je nu één of twee keer per week vis eten?
Karolien Olaerts vist het uit!
Volgens de Hoge Gezondheidsraad zou je één à twee keer per week vis moeten eten, terwijl de voedingsdriehoek dan weer iets anders zegt. Hoe dat nu juist zit, legt Karolien Olaerts uit.
Karolien Olaerts serveert niet alleen lekkere gezonde gerechtjes voor het hele gezin. Ze geeft ook graag antwoord op jouw kookvragen. Mét praktische tips en wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies. Hieronder legt ze uit hoe vaak per week je best vis eet.
Karolien: "De verwarring is begrijpelijk. De Hoge Gezondheidsraad beveelt één à twee keer per week vis aan, terwijl de voedingsdriehoek over één keer per week spreekt. Dit komt omdat ons voedingsvoorlichtingsmodel, de zogenaamde omgekeerde voedingsdriehoek die in 2017 gelanceerd werd, ook rekening houdt met de impact van onze voeding op het milieu. Overbevissing, bijvangst, schade aan onderzeese ecosystemen… Visvangst heeft wel degelijk veel nadelen voor onze natuur. Ook het kweken van vis is niet echt een oplossing. Gekweekte vis wordt namelijk gevoed met vismeel en -olie, waarvoor alsnog vis gevangen moet worden. Het gebruik van antibiotica en pesticiden zorgt bovendien voor vervuiling."
Hoe vaak per week mag je dan vis eten?
"Omdat één keer per week vis eten voldoende is om er gezondheidsvoordelen uit te halen, koos de voedingsdriehoek dus voor dit advies. Vis biedt je lichaam onder meer eiwitten, vitamine A, vitamine B12, en heel wat mineralen zoals ijzer, jodium, selenium en zink. Vette vis, zoals zalm, sardines, makreel en forel, zijn ook heel belangrijke bronnen van omega 3-vetzuren, die het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Daarom wordt vette vis steeds naar voor geschoven in voedingsadviezen rond vis."
"Zwangere vrouwen krijgen het advies om twee keer per week vis te eten: één keer vette vis en één keer magere vis. Omega 3 is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht van de baby. Meer dan twee keer per week vis eten, is niet aanbevolen, zwanger of niet. Niet voor het milieu, maar ook niet voor je gezondheid. Door de verontreiniging van onze zeeën bevat vis ook sporen van zware metalen (zoals kwik) en microplastics. Te veel vis eten kan ervoor zorgen dat je meer van deze stoffen binnenkrijgt dan goed voor je is."
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!