Smoutebollen
bereiding
-
1
Laat op een zacht vuur de melk lauw worden. Splits de eieren. Los de gist en de helft van de suiker op in een kopje lauwe melk.
-
2
Vermeng de rest van de melk met de bloem. Klop stevig op tot het mengsel glad is. Doe er de opgeloste gist bij en roer weer goed glad.
-
3
Roer de eierdooiers los met een snuifje zout en de rest van de suiker. Doe ze bij het beslag.
-
4
Klop de eiwitten stijf tot het schuim in pieken rechtop blijft staan. Spatel de eiwitsneeuw luchtig door het beslag. Laat het, afgedekt, 15 minuten rijzen.
-
5
Schep een, twee of hooguit drie eetlepels van het beslag (dat niet meer vloeibaar mag zijn) in hete frituurolie. Bak de smoutebollen goudbruin. Keer ze met een schuimspaan voortdurend om en om. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
-
6
Bestrooi met gezeefde bloemsuiker en serveer goed heet.