Erwtensoep
bereiding
-
1
Laat de erwten een nacht weken in water. Snij de zwoerd van de spek af.
-
2
Giet de erwten af. Doe ze met 1,5 l ongezouten water in een diepe kookpan. Breng aan de kook. Schuim af. Doe er het spek, de tijm en de laurier bij. Laat 40 minuten koken onder deksel.
-
3
Schil de aardappelen, pel de uien, spoel de prei en de selder. Snij de ui en de groenten in grove stukjes. Doe ze bij de soep. Kruid met peper en zout. Laat nog 20 minuten koken onder deksel.
-
4
Haal het spek en de kruiden uit de pan. Draai de soep door een roerzeef of pureer met de staafmixer. Eventueel kun je eerst wat erwten uit de soep halen om te garneren.
-
5
Snij het gekookte spek in blokjes. Breng de soep weer tot tegen de kook aan. Doe er de spekblokjes bij en kruid naar smaak bij met peper en zout. Serveer heet. Lekker met in boter gebakken croutons.
Voorbereiding