Gesmolten aardappel met noordzeegarnalen en aubergine
bereiding
-
1
Halveer de aubergines overlangs en kerf het vruchtvlees in. Leg ze op een bakplaat, besprenkel met olijfolie, kruid af met tijm, laurier, geperste knoflook en peper en zout.
Bedek de aubergines met aluminiumfolie en laat 1 uur garen in een oven op 140°C.
Haal de aubergines uit de oven, ver wijder het vruchtvlees, snij het in kleine stukjes.
Stoof de sjalotten aan in olijfolie, voeg de aubergines toe en laat 30 minuten stoven. Breng op smaak met peper en zout.
Mix tot een gladde crème en haal nog eens door een fijne zeef.
-
2
Pel de garnalen. Kook de garnaalkoppen in ’n beetje water, giet de bouillon door een zeef. Zet de gepelde garnalen opzij.
Snij een sjalot en driekwart van de peultjes fijn en breng op smaak met sojasaus en sesamolie. Stoof de overige peultjes met een sjalot en zet ze opzij.
Voeg daarna 200 ml garnalenbouillon en de currypasta toe. Laat dit tot ongeveer de helft inkoken en giet vervolgens de room erbij. Mix en zeef de saus.
-
3
Snij de groenten voor de bouillon in grove stukken. Zet groenten en kruiden onder water, laat 1 uur sudderen, giet door ’n zeef.
Verwarm de oven voor op 110°C. Schil de aardappelen en snij ze in een cilindervorm. Zet ze rechtop in een pan en steek er enkele klontjes boter tussen.
Zet de aardappelen vervolgens half onder de groentebouillon en de garnalenbouillon. Kruid met peper en zout en breng op het vuur aan de kook.
Zet een deksel op de pan en laat 1 uur garen in de oven op 110°C. De aardappelen zullen de bouillon opnemen.
Haal de gare aardappelen uit de oven en voeg driekwart van de versnipperde tuinkruiden toe.
-
4
Gebruik diepe borden. Giet er een bodem groene saus in en zet in het midden de gesmolten aardappel rechtop. Bestrooi met de rest van de tuinkruiden.
Bestrijk de rand van het bord met wat lauwe auberginecrème en schik er de garnalen op. Strooi er wat fijngesnipperde peultjes over.
Voor de auberginecrème
Voor de garnalen en de groene saus
Voor de gesmolten aardappel
De afwerking