Kruidig geroosterde gans met portsaus
bereiding
-
1
Verwarm de oven voor op 180°C. Plet alle specerijen voor de kruidenrub in een vijzel fijn. Spoel de gans, dep ze droog met keukenpapier en wrijf ze in met olijfolie en de kruidenmix.
-
2
Schrob de clementines onder koud water, dep ze droog, prik ze in met een vork en stop ze in de holte van de gans, samen met 1 takje rozemarijn.
-
3
Doe de ui, wortel, selder, laurier en de overige rozemarijn in een braadslee met rooster en overgiet met 150 ml water. Leg de gans op de rooster en zet 1 uur in de oven.
-
4
Verlaag de temperatuur naar 140°C en laat nog 2 uur verder roosteren. Maak intussen een bijgerecht naar keuze, bijvoorbeeld kaneelappeltjes en veenbessencompote.
-
5
Prik met een naald in de gans: als het vocht helder is, is de gans gaar. Neem uit de oven, wikkel de vogel in aluminiumfolie en laat 20 minuten rusten.
-
6
Schep de groenten uit de braadslee. Zet ze op het vuur, blus met port (of sherry) en de bouillon, roer de aanbaksels los en laat 3 minuten inkoken. Bind met de in een scheutje water losgeroerde bloem en laat nog 2 à 3 minuten pruttelen.