Zondagsbrood
bereiding
-
1
Smelt de boter en doe er de karnemelk bij. Roer goed los en verwarm op een zacht vuur, maar laat niet koken. Neem 4 eetlepels van de warme botermelk en los er de gist in op, roer goed los.
-
2
Doe de opgeloste gist samen met de melk, het zout, 75 ml Luikse stroop en de twee soorten bloem in de mengkom van de keukenrobot en kneed minstens 10 minuten tot een glad deeg. Voeg indien nodig nog een beetje witte bloem toe. Laat afgedekt minstens 1 uur rijzen.
-
3
Kneed het brood nog eens door op een bebloemd werkblad en vorm er een rechthoek mee. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en dek opnieuw af. Laat 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 200°C.
-
4
Meng de rest van de Luikse stroop (ongeveer 1 el) met 6 eetlepels water en roer goed los. Bestrijk er het brood mee en schuif 35 à 40 minuten in de oven. Laat afkoelen op een rooster.