Oliebollen
bereiding
-
1
Zeef de bloem boven een kom. Doe 4 el van de melk in een kommetje met de fijne suiker, verkruimel er de gist in. Verwarm de rest van de melk met 250 ml water. Klop dit mengel door de bloem en voeg er het gistmengsel aan toe.
-
2
Splits de eieren. Klop de eiwitten stijf met de vanillesuiker en een snuifje zout.
-
3
Roer de eidooiers door het beslag en spatel er voorzichtig de eiwitten door. Meng het geheel tot een glad beslag. Laat 30 minuten rijzen op een warme plek.
-
4
Haal het mandje uit de frituurpan en verhit de frituurolie tot 180°C. Schep met een eetlepel telkens wat van het beslag in de frituurolie. Bak ze met een paar oliebollen tegelijk. Keer de bollen tijdens het bakken voortdurend om zodat ze een mooie ronde vorm krijgen en overal mooi goudgeel worden.
-
5
Haal de oliebollen uit het vet, laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi net voor het serveren met wat poedersuiker.