Stoemp met rode kool en appeltjes met zwarte pens
bereiding
-
1
Maak de rode kool met appeltjes. Verwijder de buitenste bladeren van de kool en snij ze met een groot mes in 4 kwarten. Verwijder van elk stuk de witte kern en snij verder in plakken. Snij de ui in ringen.
-
2
Halveer de appelen en schil ze. Verwijder de klokhuizen en snij ze verder in stukken.
-
3
Stoof de ui aan in een klontje boter. Voeg er de rode kool, de azijn, suiker en 250 milliliter water aan toe. Voeg er de stukken appel bij. Laat 45 minuten op een zacht vuur, onder deksel, koken, tot de rode kool zacht is. Roer regelmatig om.
-
4
Schil intussen de aardappelen en kook ze beetgaar in gezouten water.
-
5
Wikkel telkens twee sneetjes spek rond elke zwarte pens. Bak ze voorzichtig goudbruin in een pan met arachideolie.
-
6
Giet de aardappelen af en meng er de melk en boter onder. Stamp tot een mooie stoemp en kruid met nootmuskaat, peper en zout.
-
7
Serveer de stoemp met de worst en de rode kool.