Nasi goreng
bereiding
-
1
Spoel de rijst goed tot het water volledig doorzichtig is. Doe de rijst in een ovenschaal met deksel die in de microgolfoven kan. Zet de rijst onder met 200 milliliter water. Sluit de schaal en gaar de rijst 10 minuten in de microgolfoven op maximaal vermogen (900 of 1000 W).
-
2
Stort de rijst in één laag uit op een bakplaat (of een groot bord) en laat hem drogen. Om dit proces te versnellen kun je een ventilator lucht op de rijst laten blazen.
-
3
Pel en snipper de uien en de knoflook. Maak de lente-uitjes schoon en snipper ze fijn. Spoel de komkommer en de tomaten en snij ze in grovere stukken. Kruid ze lichtjes met peper, zout, een snuifje suiker en enkele druppels witte azijn.
-
4
Verwarm een wok of een grote antikleefpan op hoog vuur en roerbak de ui en de knoflook. Voeg na enkele seconden de trassi en de sambal oelek toe, gevolgd door de afgekoelde rijst. Schud op, meng goed en bak intens aan. Breng op smaak met de ketjap manis. Bak goed op tot de rijst lichtjes begint te karamelliseren. Werk af met de lente-uitjes en haal van het vuur.
-
5
Verwarm een flinke bodem zonnebloemolie in een kleine antikleefpan op een hoog vuur en bak de eitjes hard aan. Gebruik eventueel een uitsteekring van 11 cm diameter voor een perfecte cirkel. Laat de witte randen lichtjes frituren tot ze diep gekleurd zijn, maar uiteraard niet verbrand.
-
6
Doe de nasi goreng in een kommetje, duw hem goed aan en draai hem vervolgens om op een bord zodat de rijst mooi bolvormig blijft staan. Schik het spiegelei erbovenop en de komkommer en tomaat ernaast.