Vol-au-veg
bereiding
-
1
Borstel de champignons schoon en snij ze in schijfjes. Scheur de oesterzwammen in reepjes. Snij de prei in de lengte in vier en vervolgens in stukjes. Snij de knolselder in kleine blokjes.
-
2
Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een grote kookpot en stoof alle groenten op een laag vuur, gedurende 10 minuten, tot ze helemaal zacht zijn. Roer regelmatig om en zet het deksel tussendoor op de pot. Voeg indien nodig een klein beetje water toe, als de groenten te droog zouden worden.
-
3
Scheur intussen de grootste kipstukjes in kleinere reepjes. Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een pan en bak de stukjes enkele minuten aan beide kanten, tot ze goudbruin kleuren.
-
4
Als de groenten gaar zijn en de kipstukjes gebakken, stort alle groenten dan bij de kip. Maak de kookpot waarin de groenten zaten helemaal leeg en smelt er de boter in, op een laag vuur. Strooi geleidelijk aan de bloem bij de boter en roer beide goed om. Laat het mengsel nog een paar minuten bakken nadat alle bloem werd opgenomen door de boter. Blijf hierbij voort-durend roeren. Schenk ongeveer de helft van het water geleidelijk aan bij deze roux en blijf roeren tot je een gladde saus bekomt.
-
5
Voeg het zout, veel versgeraspte nootmuskaat, de room en voldoende peper bij de saus. Leng de saus indien gewenst aan met water tot deze de gewenste dikte heeft.
-
6
Roer het citroensap en de peterselie door de saus. Proef en breng indien nodig verder op smaak met zout, peper en/of citroensap. Schep de groenten en de kipstukjes door de saus tot alles goed vermengd is. Serveer de vol-au-veg met een groene salade, bladerdeegbakjes en/of frietjes.