Recept

Tomaten-linzensoep

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Culi-coördinator Sofie kookt uit de voorraadkast: “Wanneer ik mijn kruidenkast opruim, doe ik altijd de restjes oregano, rozemarijn, basilicum… bij elkaar in een potje en de lege potjes gooi ik weg. Deze ‘Italiaanse kruiden’ hebben misschien niet altijd dezelfde smaak omdat de verhouding telkens verandert, maar je kunt ze perfect gebruiken in soep, in spaghettisaus, met wat olijfolie gemengd door krieltjes in de oven…

“Wil je ook nog wat andere specerijen wegwerken, dan passen ook komijnpoeder en korianderpoeder prima in deze soep. Liever wat pikanter? Ook chilivlokken of cayennepeper zijn er lekker in, of een kneepje harissapasta.”

Tip: “Gebruik je droge linzen in plaats van linzen uit blik, voeg die dan toe samen met de tomatenblokjes en laat de soep een beetje langer koken, tot de linzen helemaal zacht zijn en zelfs een beetje platgekookt – dat bindt de soep.”

bereiding
  1. 1

    Pel de ui en de knoflook en hak ze fijn. Schil de wortelen en snij ze in stukjes. Stoof ze aan in een soeppan met wat olijfolie tot de ui glazig is. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee.

  2. 2

    Voeg de tomatenblokjes en de bouillon toe en breng op smaak met het paprikapoeder en de Italiaanse kruiden. Breng aan de kook. Laat de soep op een zacht vuurtje ongeveer 20 minuten sudderen.

  3. 3

    Spoel de linzen, doe ze bij de soep en laat nog 10 minuten zachtjes sudderen, tot de soep wat ingedikt is. Eventueel kun je de helft van de soep eruit scheppen, mixen en weer toevoegen. Vind je de soep te dik, dan kun je een beetje extra bouillon toevoegen.

  4. 4

    Breng de soep op smaak met een beetje sojasaus en peper naar smaak. Werk eventueel af met wat fijngehakte peterselie.Lekker met brood.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Tomaten-linzensoep

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!