Recept

Gekruide kip met berbere, wortelen en kikkererwten

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Het succesrecept van lezeres Suzy

“Omdat zowel mijn dochter Lisa als mijn kleindochter Coco van drie glutenintolerant zijn, kook ik bij etentjes met het ganse gezin glutenvrij. Het is veiliger en duidelijker voor iedereen – we zitten dan met twaalf personen aan tafel. Anders moet er bijvoorbeeld al bij de boter en sauzen op tafel opgepast worden met messen en lepels… Een van de recepten die ik wel eens maak is er eentje van Ottolenghi met berbere gekruide kip, wortels en kikkererwten. Dit is bij iedereen een succes, ook bij de kleinkinderen.”

Berbere is een Ethiopische specerijenmix die behoorlijk pittig is, dus gebruik iets minder als je niet van al te scherp houdt. Een kant-en-klare mix kun je kopen bij gespecialiseerde kruidenierszaken of online bij Pit&Pit.

bereiding
  1. 1

    Verhit de oven voor tot 200°C. Pel de ui en snij hem in grove stukken. Pel ook de knoflook. Scheid de steeltjes van de blaadjes koriander en snij alles grof. Meng de ui met de knoflook, koriandersteeltjes, berbere specerijenmix, tomatenpuree, honing, 1 el azijn, 4 el olie, 1 ¾ theelepel zout en royaal versgemalen peper in een keukenmachine en pureer alles glad.

  2. 2

    Maak de wortelen schoon en snij ze in stukken van 4 à 5 centimer. Pers 1 sinaasappel. Laat de kikkererwten uitlekken. Doe het gepureerde uienmengsel met de wortelen, kikkererwten, kippendijen, het sinaasappelsap en 150 ml water in een grote braadslee en meng alles door elkaar. Leg de kippendijen met het vel naar boven en dicht tegen elkaar aan in de braadslee, dek hem goed af met aluminiumfolie en zet 30 minuten in de oven. Keer hem halverwege een halve slag of tot alles gaar en mooi van kleur i

  3. 3

    Schil intussen de resterende sinaasappels, haal de partjes los van elkaar en hak ze grof. Hak ook de koriander fijn. Doe de sinaasappelstukjes in een middelgrote schaal samen met de gehakte koriander, 2 eetlepels azijn, 2 eetlepels olie en een snuifje zout en peper en schep alles door elkaar.

  4. 4

    Serveer de kip op tafel rechtstreeks uit de braadslede en schep naar eigen smaak wat van de salsa op basis van sinaasappel en koriander erbij.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Gekruide kip met berbere, wortelen en kikkererwten

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!