Citroentaart met meringue
bereiding
-
1
Verwarm de oven voor op 170°C. Maak het deeg. Zeef de bloem op je werkblad, maak er een kuiltje in en doe er de eidooier, de boter, de suiker en het zout in. Kneed alles tot een samenhangend deeg.
-
2
Rol het deeg uit en bekleed er de taartring van 18 cm diameter mee. Snij overtollig deeg weg. Duw de randen een beetje aan. Zet de vorm voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat. Bekleed het deeg met een stuk bakpapier, leg er bakparels op en bak het 15 minuten blind in de oven. Verwijder het bakpapier met de bakparels en bak de bodem nog 5 à 10 minuten in de oven tot hij goudbruin is.
-
3
Maak de vulling. Week de gelatine in koud water. Doe de suiker, de citroenschil, het citroensap, de eieren en de eidooiers in een steelpannetje en verwarm het mengsel al roerend op een zacht vuur. De vulling zal dikker worden, maar mag vooral niet koken. Giet het citroenmengsel door een fijne zeef en meng er de gelatine onder. Snij de boter in kleine stukjes en roer ze door de vulling.
-
4
Maak de meringue. Mix de eiwitten in een schone, vetvrije kom tot zachte pieken. Breng ondertussen 50 milliliter water met de suiker aan de kook en laat de suikersiroop 2 minuten doorkoken. Giet de hete suikersiroop in een dunne straal en al mixend bij de eiwitten. Blijf mixen tot de meringue stijf en volledig afgekoeld is.
-
5
Vul de afgekoelde taartbodem met de citroenvulling en schep er royaal de meringue op. Brand de meringue af met een brandertje en zet de taart koel tot serveren.