Bladerdeegkrans met duxelle van bospaddenstoelen, kastanjes, pompoen en gerookt spek
bereiding
-
1
Verwarm de oven voor op 180°C. Pel de knoflook en de sjalot en snipper ze fijn. Snij de butternut in blokjes.
-
2
Blancheer de pompoenblokjes in gezouten water en bak ze nadien kort in wat olijfolie met het kerriepoeder, peper en zout.
-
3
Doe 3 eetlepels olijfolie in een grote pan. Borstel de bospaddenstoelen schoon en hak ze grof. Doe ze in de pan samen met de salie en het gerookt spek. Rits de tijm van de steeltjes en voeg ook die toe aan de pan.
-
4
Voeg de knoflook en de sjalot toe aan de pan en laat ze goed bakken. Hak de kastanjes in stukjes en voeg ze toe. Blus alles met de sojasaus, laat nog enkele minuten stoven en kruid met zwarte peper. Haal de salie uit de pan. Voeg de pompoenblokjes toe aan de duxelle van bospaddenstoelen. Laat de mengeling even afkoelen.
-
5
Rol de 2 vellen bladerdeeg op het werkblad uit met het bakpapier. Leg ze met de randen op elkaar en duw ze aan elkaar vast. Snij er bovenaan een reep af. Rol die reep weer in bakpapier en leg ze in de koelkast.
-
6
Leg de lange rechthoek bladerdeeg met het bakpapier op een bakplaat. Lepel er de paddenstoelen-pompoenmengeling op en rol het bladerdeeg op. Plooi er dan voorzichtig een cirkel van en maak de uiteinden aan elkaar vast.
-
7
Haal de rest van het bladerdeeg uit de koelkast en rol het open. Steek er blaadjesvormen uit of snij er blaadjes uit met een scherp keukenmesje. Snij er wat inkepingen in voor de nerven. Rol bolletjes van het resterende deeg.
-
8
Leg de blaadjes en de bolletjes op de bladerdeegkrans en duw ze een beetje aan. Klop het ei los met de melk en bestrijk de bladerdeegkrans met een borsteltje met het eimengsel. Bak de krans zo’n 35 minuten in de oven tot hij mooi goudbruin is. Werk hem nog af met de extra salie.