Monkey bread met sinaasappelboter
bereiding
-
1
Warm de boter, melk, water en suiker op in een steelpannetje tot het mengsel lauw is en de boter zacht.
-
2
Meng de gist onder de tarwebloem. Voeg het melkmengsel, zout en vanille-extract toe en kneed 10 minuten tot een egaal zacht deeg. Bol het deeg op, leg het in een ingevette kom, dek af met een schone keukenhanddoek en laat minstens 1 uur rijzen of tot het deeg verdubbeld is in grootte.
-
3
Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil. Laat de boter met de suiker, het kaneelpoeder en de sinaasappelzeste op een zacht vuur smelten. Roer alles goed onder elkaar.
-
4
Duw het deeg na het rijzen plat en verdeel het in 12 gelijke porties. Rol elke portie op tot een balletje.
-
5
Vet een bakvorm van 25 op 15 cm in met de sinaasappelboter. Beleg met een laag bolletjes en overgiet met een beetje sinaasappelboter. Beleg met de overige bolletjes en overgiet opnieuw met de appelsienboter. Dek af en laat ongeveer 40 à 50 minuten rijzen op een warme plek.
-
6
Verwarm de oven voor op 185°C. Zet de bakvorm in de oven gedurende 30 à 35 minuten. Haal het monkey bread uit de bakvorm en laat op een rooster afkoelen.