De perfecte milkshake: slimme tips en de lekkerste recepten
Romige perfectie
Een milkshake, is dat niet gewoon ijs en melk in de blender? Precies! Maar dan nog is het de kunst om precies de juiste dikte en smaak te pakken te krijgen. Enkele tips en recepten.
Het geheim van een lekkere milkshake in het ijssalon zit niet alleen in het recept maar natuurlijk ook in de professionele machine. Toch kun je ook met een gewone blender thuis de klus klaren. Gelukkig maar, want wat is er lekkerder dan een frisse milkshake, net op het moment dat je er zo veel zin in hebt… En je kunt het zo simpel of zo zot maken als je zelf wil.
Ingrediënten voor milkshake
Het beste is dat je er slechts twee ingrediënten voor nodig hebt: ijs en melk. Voor een portie heb je 2 bolletjesijs (2 dl of 100 g) en 2 dl melk nodig. Neem een gewone ijssmaak zonder extra stukjes en ga voor kwaliteitsroomijs. Voor een romig resultaat is volle melk het best.
Met deze twee ingrediënten kom je al ver maar experimenteren blijft leuk. Zo kun je melkpoeder toevoegen voor extra romigheid. Het poeder zorgt voor de typische melksmaak zonder afbreuk te doen aan het zoete en de dikte van het ijs. Nog een manier om 'm romig en smeuïg te maken is door pindakaas of andere notenboter mee te blenden. Of probeer 'ns tahini: als je ervan houdt, kan de sesampasta de smaak echt verheffen.
Extra's
Ook een scheut botermelk kan de dikte ten goede komen. Tegelijk geeft het je milkshake een speciale twist. Wat de interessante smaak betreft, doet een lepeltje siroop wonderen. Ga voor chocolade, karamel, vanille, aardbei… naargelang het ijs dat je gekozen hebt. Met vanille-extract kun je die specifieke ijssmaak benadrukken.
Voor extra crunch kun je verkruimelde koekjes, noten, zaden of stukjes chocola toevoegen. Of bessen en stukjes fruit. Wil je echt over-the-top gaan, dan kun je 'm nog afwerken met een topping. Zoals in een Amerikaanse diner met slagroom en maraschinokersje, met chocoladesaus of hagelslag. Voor een feestelijk resultaat kun je er nog een lolly, koekje of andere versiering bovenop doen.
Voor de adult-versie kan een beetje alcohol het verschil maken. Kies een drank die past bij de rest van je ingrediënten. Zo past whisky bij vanille, gin bij aardbeien, koffielikeur bij mokka en chocolade.
Zo maak je de perfecte milkshake
De perfectie van een milkshake zit 'm in de dikte. Zo moet je lepel er bijna in kunnen rechtstaan terwijl hij vloeibaar genoeg blijft om te kunnen drinken. Je maakt 'm dikker door meer ijs toe te voegen. En vice versa: hij wordt dunner als je er meer melk bij doet. De ijssmaak, en niet die van melk, moet overheersen.
- Start met het ijs, zonder de extra's, en mix het niet te lang zodat het ijskoud en romig blijft.
- Voorkom ijskristallen door niet overhaast te werk te gaan. Laat het ijs even staan voor je het schept en blend het langzaam.
- Mixen gaat vlotter als je begint met een beetje melk op de bodem van de blender.
- Voeg na het blenden van het ijs (al dan niet) extra melk toe tot je de dikte krijgt die jij het lekkerste vindt.
- Mix extra's zoals siroop of pindaboter mee op het einde.
- Ga je voor krokante stukjes, dan moeten deze klein genoeg zijn om door het rietje te kunnen. Zorg er echter voor dat dit niet ten koste gaat van de smeuïgheid.
- Tip: met een keukenmachine krijg je een schuimiger en zachter resultaat dan in de blender.
- Serveer je milkshake in een hoog, gekoeld glas met een rietje. Geef er ook een lange lepel bij om eventueel de extra's op te lepelen.
Lees ook …
- Attenzione! Zeg niet zomaar 'ijsje' tegen een gelato
- 4 verrassende ijsjes die je makkelijk zelf kan maken
- Toptips voor de lekkerste smoothies
- Wat eet je als ontbijt als het 30 graden en warmer is?
- Dit kun je nog doen met overrijp fruit
- Zo doe je het: zelf de lekkerste aardbeiensorbet maken
Probeer onze recepten!
Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.