Schnitzel: de beste recepten om 'm zelf te maken
Homemade schnitzels!
Zin in een knapperige schnitzel? Zelfgemaakt is hij nog veel lekkerder! Van de klassieke Milanese tot een originele taco- of pompoenschnitzel… Ontdek onze ultieme tips en recepten voor de beste homemade schnitzels.
Schnitzel smaakt altijd maar het hoeft niet altijd de klassieke wienerschnitzel of de Milanese versie te zijn. Je kunt 'm natuurlijk bij de slager kopen, maar homemade is ie toch net dat ietsje lekkerder. Van ree tot kip, varken tot tofoe, op een rolletje of in een tacokorstje. Met deze recepten maak je een schnitzel naar ieders smaak.
Van Oostenrijk tot Italië
De oer-schnitzel komt uit Oostenrijk, maar ook in Duitsland zijn ze er dol op. De benaming komt van het Duitse woord 'Schnitt' of afsnijdsel. Een afgesneden stuk vlees dus. Dat vlees wordt platgeslagen met een vleeshamer. Daarna wordt het gepaneerd en gebakken.
De Italiaanse keuken heeft een eigen klassieker: cotoletta alla milanese. Het gerecht ontstond al in de middeleeuwen. Lang voor de wienerschnitzel dus, die dateert van de negentiende eeuw. Een schnitzel lijkt ook wat op cordon bleu. Deze bestaat uit varkens-, kippen- of kalfsvlees, gevuld met ham en kaas.
Het perfecte korstje voor je schnitzel
Wie vaak kroketten of ovenschotels maakt, weet: een geslaagd korstje is alles. Maak dus zelf je broodkruim in plaats van een doos paneermeel open te trekken. Geroosterd witbrood zonder korst is het meest gebruikelijk. Maar experimenteer gerust. Zo kun je ook verkruimelde cornflakes en taco's gebruiken, Japanse panko of gemalen popcorn. Als finishing touch kun je er nog geraspte kaas en gehakte kruiden of zeste onder mengen. Tip: voor een schnitzel met het krokantste korstje paneer je de vleeslapjes liefst niet te lang op voorhand.
Lees ook:
- Voor jou uitgetest: wienerschnitzel maken
- Leer hoe je de perfecte cordon bleu maakt
- Perfect paneren doe je zó
- 10 gezinstoppers van bij de slager mét bereidingstips
- 10 tips om lekker te koken voor weinig geld
Van eend tot tofoe: schnitzel voor iedereen!
Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.