Zo maak jij je klassiekers (nog) gezonder
Slim gezien!
Stoofvlees, macaroni, steak met frieten... Klassiekers vallen in de smaak bij het hele gezin, maar zijn vaak niet de gezondste gerechten. Hoe zorg je ervoor dat je iedereen blij maakt met een klassieker, maar toch ook genoeg groenten serveert? Je leest het hier.
Sommige favoriete familierecepten bevatten niet altijd veel groenten, maar dat betekent niet dat je geen gezonde twist kunt toevoegen. Hoe zorg je ervoor dat je alsnog voldoende vitamines binnenkrijgt, zonder dat je geliefde gerechten hun vertrouwde smaak verliezen? Hier zijn enkele slimme manieren om meer groenten en voedingsstoffen toe te voegen aan je maaltijden, zonder in te boeten op smaak.
Kruiden: een smaakvolle en gezonde toevoeging
Verse kruiden zijn een uitstekende manier om extra vitamines aan je maaltijden toe te voegen, terwijl ze ook de smaak naar een hoger niveau tillen. Veel kruiden, zoals peterselie, dille, bieslook en dragon, zitten boordevol vitamine C en andere nuttige stoffen. Ze passen bovendien bij allerlei gerechten. Strooi bijvoorbeeld wat peterselie over je stoofvlees voor een frisse toets, voeg dragon of salie toe aan een gebakken steak of werk je vis af met een beetje bieslook of dille. Je geeft je gerechten niet alleen extra smaak, maar ook een gezonde boost.
Seizoensgroenten op je bord
In plaats van altijd voor de klassieke aardappelen, frietjes of puree te kiezen, is het een goed idee om af en toe extra seizoensgroenten te serveren. België biedt een rijk aanbod aan groenten die per seizoen verschillen, en deze zijn vaak net wat verser en voedzamer. Wat dacht je van boontjes, spruitjes, sla of witloof? Deze groenten zorgen niet alleen voor afwisseling, maar zitten ook vol vitamines en mineralen die je gezondheid ten goede komen. Daarnaast zijn ze vaak eenvoudig te bereiden en voegen ze zowel kleur als smaak toe aan je maaltijd.
Zet de pure smaken centraal
Veel gerechten worden geserveerd met zware sauzen, maar soms is het beter om de saus achterwege te laten en te genieten van de pure smaak van je ingrediënten. Door bewust te kiezen voor eenvoudige bereidingen, komen de natuurlijke smaken van bijvoorbeeld groenten, vlees of vis beter tot hun recht. Het kan verrassend zijn hoe rijk en vol van smaak een gerecht kan zijn zonder toevoegingen. Zo eet je lichter en vaak gezonder, zonder dat je aan smaak hoeft in te boeten.
Kooktechnieken die vitamines behouden
Een belangrijke manier om zoveel mogelijk vitamines te behouden tijdens het koken, is door je ingrediënten kort te koken of te stomen. Langdurig koken kan ervoor zorgen dat de voedingsstoffen verloren gaan, terwijl een kortere kooktijd de groenten knapperig en voedzaam houdt. Door groenten te stomen in plaats van te koken, behoud je bovendien meer smaak en textuur. Het is een kleine aanpassing die ervoor zorgt dat je maaltijden rijker aan vitamines en mineralen blijven.
Groente als creatieve vervangers
Probeer eens creatief te zijn door groenten te gebruiken als vervanging voor traditionele ingrediënten. Zo kun je bijvoorbeeld lasagnebladen vervangen door dunne plakjes courgette of aubergine, of kiezen voor bloemkoolrijst in plaats van gewone rijst. Ook in klassieke gerechten zoals spaghetti bolognese kun je extra groenten verstoppen door fijngehakte wortels, selderij of champignons toe te voegen aan de saus. Deze kleine aanpassingen maken je maaltijden niet alleen voedzamer, maar bieden ook nieuwe smaken en texturen.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!