Ken je kolen
Een overzichtje van de populairste soorten
Rood, wit of groen, grote kolen of kleine spruitjes... Er bestaan zoveel soorten kolen dat we je graag een overzicht bezorgen van de populairste soorten.
Savooikool
>> Ontdek onze recepten met savooikool
Savooikool is een donkergroene koolsoort, met gebobbelde bladeren die gekrulde randen hebben. De bladeren hebben een mooie nervenstructuur. Savooikool is een echte wintergroente, met een karakteristieke koolsmaak.
Kopen
Verse savooikool heeft donkergroene buitenbladeren en een iets lichter, groen hart. Let erop dat de bladeren niet verlept zijn. De buitenste bladeren staan wat losser van de kern. Het hart moet wel stevig en compact zijn.
Bereiden
Verwijder voor het schoonmaken de harde buitenste bladeren en de stronk. Spoel de kool, snij ze in vieren en schaaf of snij de kool langs de zijkant in fijne repen (tenzij je de bladeren wilt vullen).
Groene kool
>> Ontdek onze recepten met groene kool
Groene kool behoort tot de familie van de sluitkolen. De kleur ervan varieert van licht tot donkergroen. Groene kool heeft gladde bladeren, bij savooikool zijn die gerimpeld
en geelgroen van kleur. De binnenste bladeren zijn over het algemeen veel bleker.
Kopen
Kies een stevige, volle kool met bladeren die glanzend, knapperig en goed gekleurd zijn, zonder beschadigingen. Het hart is iets lichter van kleur. De buitenbladeren mogen wat losser zitten, maar de kern moet strak vastzitten.
Bereiden
Verwijder vóór gebruik de buitenste bladeren en de stronk. Snij de kool in vieren en schaaf of snij ze langs de zijkant in fijne repen.
Witte kool
>> Ontdek onze recepten met witte kool
Witte kool behoort tot de sluitkolen en is net als rode kool en savooikool een echte
wintergroente. De kleur is eerder lichtgroen dan wit. Witte kool wordt vooral gebruikt om zuurkool van te maken, maar is op zich ook heel lekker en makkelijk klaar te maken.
Kopen
Let er bij aankoop op dat de buitenbladeren stevig en glanzend zijn. De buitenste bladeren mogen lichtjes beschadigd zijn, want die verwijder je toch. Let er wel op dat de kool stevig aanvoelt.
Bereiden
Verwijder de buitenste bladeren, snij de kool in vieren en haal de stronk eruit. Spoel de parten en snij ze daarna in repen.
Rode kool
>> Ontdek onze recepten met rode kool
Rode kool behoort tot de familie van de zogenaamde sluitkolen en is een populaire, goedkope wintergroente. Deze kool heeft een vaste krop met blauwrode tot paarse bladeren. De blauwrode kleur van rode kool wordt veroorzaakt door een natuurlijke
kleurstof (die je moeilijk uit je kleren krijgt!). De kleur kan variëren van soort tot soort.
Kopen
Rodekool moet een gesloten krop hebben. De kool moet een dieppaarse, glanzende
huid hebben en stevig aanvoelen met krakende bladeren.
Bereiden
Spoel de kool en verwijder de buitenste bladeren. Snij de kool in vieren, snij de stronk eruit, snij of schaaf de kool in sliertjes. Rodekool behoudt haar kleur beter als je bij het koken citroensap of azijn aan het water toevoegt. Voor salades overgiet je fijngesneden
rodekool eerst met kokend water. Het echte rauwe is er dan af.
Spruiten
>> Ontdek al onze recepten met spruiten
Spruiten zijn verwant aan de sluitkolen. Ze groeien niet op de grond, maar in de okselholten van een rechtopstaande koolplant. Spruiten zijn typische wintergroenten met een uitgesproken, zacht bittere koolsmaak. Dat maakt ze vaak minder populair bij kinderen.
Kopen
Let er bij aankoop op dat de spruitjes mooi groen zijn. De kooltjes moeten stevig en
gesloten zijn.
Bereiden
Snij de onderkant van de spruitjes af, verwijder eventueel een paar lelijke, losse blaadjes en spoel goed. Kerf de voetjes eventueel kruisgewijs in. Je kunt alle blaadjes ook losmaken en kort blancheren, bijvoorbeeld om gerechten mee af te werken.
Bloemkool
>> Ontdek onze recepten met bloemkool
Van alle koolsoorten is de bloemkool veruit de populairste. Meest bekend is de witte
variant. Die blijft zo mooi wit omdat de kool tijdens de groei is afgedekt met blad. Er zijn ook gele, groene en paarse rassen.
Kopen
De bloemkoolroosjes moeten bij aankoop een goed gesloten structuur hebben en een mooie blanke kleur. Een 'wollig' uitzicht wijst erop dat de bloemknoppen al open zijn. Of de bloemkool echt vers is, zie je ook aan de buitenste bladeren die heldergroen en knapperig horen te zijn. Af te raden zijn bloemkolen met bruine vlekken.
Bereiden
Verwijder vóór gebruik de bladeren en snij de dikke stronk eruit. Snij de bloemkool in roosjes. Wil je bloemkool in zijn geheel koken, snij de stronk dan kruisgewijs in. Nog wat roosjes over? Eet ze rauw als tussendoortje.
Koolrabi
>> Ontdek onze recepten met koolrabi
Koolrabi is de verdikte stengel van de koolplant die boven de grond groeit. Het is dus niet de wortel die je eet. Er bestaan verschillende variëteiten: de knol kan zowel wit, lichtgroen als paars van kleur zijn. De lichtgroene soort is de meest verkochte. De smaak lijkt op die van bloemkool, maar is wat pittiger. Rauwe koolrabi heeft
iets weg van selderij.
Kopen
Bij aankoop zitten er meestal nog vrij lange stelen en soms zelfs bladeren aan de knol.
De bladeren moeten er fris uitzien. De knol zelf moet stevig aanvoelen. Kleine, jonge knollen zijn zachter, sappiger en minder vezelig dan grote.
Bereiden
Snij vóór gebruik de stengels van de knollen. Schil de knollen, snij ze in plakken en dan in blokjes of repen. Je kunt koolrabi ook raspen voor in salades.
Romanesco
>> Ontdek onze recepten met romanesco
Romanesco is geel-groen van kleur en erg decoratief, met dicht op elkaar staande 'torentjes'. Vandaar dat romanesco soms ook torentjesbloemkool wordt genoemd. Romanesco smaakt iets zachter dan bloemkool.
Kopen
Romanesco moet bij aankoop stevig zijn en een goed gesloten structuur hebben.
Bereiden
Verwijder vóór gebruik de bladeren, snij de roosjes van de stronk en spoel ze met koud water.
Save