Geef punch aan de zomer!
Party favoriet
Een absolute topper op (tuin)feestjes: zo'n frisse zomerse punch. Een grote kom, wat leuke glaasjes erbij en scheppen maar.
Het woord punch zou afkomstig zijn van paunch, Hindi voor 'vijf'. De oorspronkelijke punch zou dan ook bestaan hebben uit vijf ingrediënten: water, thee, citroen, suiker en alcohol. Britse zeelieden die naar Indië gingen, namen sterkedrank mee in hun rantsoen omdat wijn en bier snel slecht werden. Om een staat van constante dronkenschap tegen te gaan, lengden ze die aan met water en suiker. Door de eeuwen heen ging de populariteit van de punch met ups en downs maar dankzij de huidige cocktailtrend herleeft de hype.
De regel van vier
Tegenwoordig pakken we het iets anders aan. Zowel bij een alcoholische als bij een non-alcoholische punch kan je uitgaan van vier delen:
Alcoholische punch
- 1 deel zuur
- 1 deel zoet
- 3 delen alcoholisch
- 4 delen non-alcoholisch
Basisrecept
- 20 cl citroensap
- 40 cl suikersiroop
- 60 cl witte rum
- 80 cl sap van watermeloen (of ander fruitsap naar keuze)
Non-alcoholische punch
- 4 delen sap
- 3 delen ander sap
- 1 deel zoet
- 1 deel zuur
Basisrecept
- 20 cl citroensap
- 40 cl suikersiroop
- 60 cl ananassap
- 80 cl sap van watermeloen
Meer punch recepten? Klik hier.
Pimp je punch
De mogelijkheden voor punch zijn eindeloos en je kunt 'm makkelijk uren van tevoren maken. Laat je fantasie de vrije loop en varieer naar hartenlust met verschillende smaken. Doe je punch in een grote kom en doe er wat stukjes fruit en ijsblokjes in zoals bij sangria. In de zomer kun je 'm afwerken met verse munt, in de winter zijn kruidnagel en kaneel heerlijke smaakmakers. Kies wat jij het lekkerst vindt en maak 'm zo zuur, zoet of sterk als je zelf wil!