Zo kies je de snijplank die bij je past
Welke is jouw favoriet?
Een snijplank is een tool die in geen enkele keuken mag ontbreken. Ze zorgen ervoor dat je je ingrediënten makkelijker kan snijden en beschermen je aanrecht tegen vuil en krassen. Maar natuurlijk hebben ze ook een esthetische functie: of je nu kiest voor een houten, marmeren of kunststoffen versie: een mooie snijplank kan je aanrecht direct opfleuren.
Hout
Houten snijplanken hebben vaak een rustieke look. De prijs is afhankelijk van de gebruikte houtsoort en kan dus erg variëren. Meestal worden ze vervaardigd uit berken-, esdoorn- of beukenhout. Duurzamer en (vaak) kwalitatiever zijn de olijfhouten en bamboe planken.
Voordeel
- Sterk en duurzaam materiaal.
- Maakt je messen niet bot.
- Mooie, rustieke uitstraling.
Nadeel
- Moeilijker schoon te maken. Lees hier hoe je het doet.
- Minder hygiënisch omdat bacteriën makkelijker achterblijven.
- Zacht hout vertoont snel krassen.
Marmer
Voordeel
- Makkelijk schoon te maken.
- Perfect voor het uitrollen van deeg.
- Mooie, elegante uitstraling.
Nadeel
- Weegt veel.
- Maakt je mes bot.
Kunststof
Voordeel
- Goedkoop
- Makkelijk schoon te maken. Je kan hem gewoon spoelen onder de kraan.
- Vaak buigzaam. Zo kan je je plank vouwen en je gesneden ingrediënten gewoon in de pan laten glijden.
Nadeel
- Er ontstaan snel krassen in de plank.
- Wanneer de plank niet goed schoongemaakt wordt, kunnen bacteriën zich makkelijk ontwikkelen in de groeven.
- Tijdens het snijden kunnen kleine kunststofdeeltjes loskomen en in het eten belanden.
- Niet duurzaam: moet regelmatig vervangen worden.