Lekker lunchen: 7 tips voor een boterham die niet zompig wordt
Supervers uit de brooddoos
Je kent het wel: die heerlijke boterham die je ’s ochtends hebt klaargemaakt, komt ’s middags helemaal zompig uit je brooddoos. Als je deze 7 tips volgt, wordt dat helemaal verleden tijd. Verheug je maar op boterhammetjes die tijdens de lunch nog steeds supervers smaken.
1. Kies voor dikke sneden compact brood die je kort roostert.
Te luchtige broodsoorten zijn minder geschikt om belegde boterhammen mee te maken, omdat ze heel makkelijk vocht opslorpen. Volkorenbrood is bijvoorbeeld een beter alternatief. Stop de sneetjes even in de broodrooster om het vocht extra moeilijk te maken om door te dringen.
2. Besmeer beide sneden met boter, olijfolie of guacamole.
Substanties als boter en guacamole bevatten vetten die water afstoten. Ideale bondgenoten tegen wakke boterhammen! Sausjes als mosterd, ketchup of mayonaise laat je dan weer beter niet in contact komen met het brood. Als je ze wilt gebruiken, smeer ze dan in het midden van je belegde boterham.
3. Kaas en vlees dienen als 'barrière' tegen de groentjes.
Als je je boterham belegt met vlees of kaas, leg je die plakjes het beste aan de buitenkant, als een beschermend 'jasje' rond de groenten. Geen charcuterie of plakje kaas voor jou? Ook sla kan als barrière dienen. Zorg er wel voor dat je sla goed droog is (tip: droog 'm lang genoeg op voorhand) en gebruik bij voorkeur volledige blaadjes.
4. Zorg ervoor dat je groenten koud zijn en dat je al het overtollig water verwijdert.
Lauwe en warme groenten geven gemakkelijker vocht af, dus beleg je brood het liefst met groenten die net uit de koelkast komen en houd je boterhammen ook overdag zo fris mogelijk. Geen koelkast op school of op het werk? Dan kan een brooddoos met koelelement redding brengen.
5. Tomaten zijn dé vijand van belegde boterhammen.
Tomaten bestaan voor meer dan 90% uit water; geen wonder dat ze je boterhammen zompig maken. Laat ze dus liever weg. Als je toch graag een tomaatje toevoegt, kies dan voor een vlezige soort of kerstomaten. Die bevatten het minste vocht en hebben de volste smaak.
6. Zorg dat je boterhammen niet uit elkaar vallen
Niets vervelender dan je brooddoos openen en zien dat je boterhammen helemaal uit elkaar gevallen zijn. Op die manier kunnen de groenten je brood alsnog wak maken. Bind daarom een stukje keukentouw rond je bokes om ze samen te houden, of zorg ervoor dat ze niet kunnen rondschuiven in je brooddoos door er een servet rond te vouwen of een brooddoos te kiezen die net groot genoeg is.
7. Maak eens een wrap in plaats van een boterham
Tortillawraps nemen beduidend minder vocht op, en je kunt ze vullen met dezelfde dingen waar je normaal gezien je boterham mee belegt. Prik er daarna een tandenstoker door om de wrap opgerold te houden en klaar is Kees. Een lekkere variatie voor tijdens de lunch!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!