5 x heerlijke crumble
Ready to crumble
Prei, bosvruchten, peer... Alles smaakt beter met zo'n zalig krokant laagje erover! Dit zijn onze 5 favoriete crumbles.
Hartige crumbles maak je lekker met…
- heerlijk pittige kaas, zoals parmezaan, cheddar, emmental, of geitenkaas
- noten: denk aan hazelnoten, walnoten of pecannoten
- spekblokjes of pancetta
Zoete crumbles maak je lekker met…
- een deel glutenvrije havermout of rijstmeel, voor een gezonder en glutenvrij alternatief
- verschillende soorten meel, zoals kokosmeel of amandelmeel
- speculaasjes, citroenkoekjes of lange vingers als basis
- wat extra fruit als ontbijt!
Wist-je-dat… je de crumbles makkelijk in porties kunt invriezen? Zo heb je altijd een kant-een-klare portie crumbledeeg tot je beschikking.
5 x heerlijke crumble
Preicrumble met pruimen en noten
Je kan in dit recept de pruimen ook makkelijk vervangen door appelen of peren.
Appelcrumble met dulce de leche-ijs
Allspice (een kruid dat gebruikt wordt in dit recept) is een typisch Zuid-Amerikaanse kruidenmix. Het wordt gemaakt van bessen en heeft een warme smaak. Je kunt het vervangen door een mix van gemalen kaneel en kruidnagel.
Voor dit recept kun je het best handperen gebruiken. Stoofperen hebben zo'n 2 à 4 uur nodig om te garen. De durondeau of iets kleinere en ronde doyenne zijn prima peren om te gebruiken bij het bakken.
Kweeperen hebben een kort seizoen: van oktober tot december. Je kunt ze niet rauw eten, maar ze zijn wel prima voor confituur of compote. De compote kun je ook serveren bij een kaasplankje of als sausje bij een wildgerecht. De moeite dus!
Je kunt van deze crumble ook een plaattaart maken op een grote bakplaat. Leg een vel kruimeldeeg op een vel bakpapier, verdeel daar de fruitcompote en de crumble over. Laat de compote wel zeker genoeg indikken of voeg enkele blaadjes gelatine toe. Snij de taart na het afkoelen in stukken. Lekker als tussendoortje!
Meer crumbles? Klik hier.