Wat kun je best eten als het warm is? En wat niet?
Zo blijf je optimaal gehydrateerd
Tropische temperaturen, dat doet wat met je lichaam. Daarom kun je maar beter weten wat je best wel en niet kunt eten en drinken als het heel warm is. Wij zochten het voor je uit!
Dit komt beter niet op tafel
- Hoewel je waarschijnlijk zin hebt in een fris pintje of een coole cocktail, laat je alcohol liever aan de kant staan. Alcohol werkt sterk vochtafdrijvend en je droogt er dus sneller van uit. Kies liever eens voor een mocktail. Ook te veel koffie heeft een vochtafdrijvend effect.
- Frisdranken vermijd je liever: ze bevatten meestal veel suiker, wat vochtafdrijvend werkt. Tegelijkertijd maken ze ook je speeksel dikker, waardoor er meer allergenen in je keel blijven hangen. Erg vervelend als je bijvoorbeeld een pollenallergie hebt.
- IJsjes en ijskoude dranken zijn niet aan te raden als het heel warm is: ons lichaam reageert op plotse koude door te gaan overcompenseren, waardoor je het te warm krijgt.
- Ja, je moet voldoende groenten en fruit eten. Toch zijn er soorten die niet zo goed zijn als het superwarm is. Denk bijvoorbeeld aan mango, venkel, artisjok, asperges, gember, ui, peterselie… die een vochtafdrijvend effect hebben. Denk dus na over wat je in je winkelkarretje legt.
- Als je het warm hebt, hoeft het niet nog heter te worden. Vermijd dus gerechten met pepertjes erin: de capsaïcine doet je lichaamstemperatuur stijgen en doet de bloedvaten verwijden, waardoor je een beetje duizelig kunt worden.
- Alle barbecues ten spijt, te veel vlees eten doe je beter niet op een hete dag. Het verteren van dierlijke eiwitten is namelijk een hele klus voor ons lichaam. Daardoor krijg je het te warm. Kies liever voor een licht gerecht op basis van kip of vis, of ga voor vegetarisch.
- Gebruik niet te veel zout: vaak wordt dit aangeraden bij warm weer, maar als je normaal eet, krijg je sowieso voldoende zout binnen, ook als je veel zweet.
Wat kun je dan best wél eten of drinken?
- Water! Als je veel zweet, moet je op de een of andere manier het vochtgehalte in je lichaam weer op peil brengen. Drink 6 à 8 glazen per dag. Vind je gewoon water maar niks? Laat dan fruit, groenten of kruiden infuseren voor water met een smaakje.
- Het lijkt wat tegenstrijdig, maar warme thee doet je zweten, wat helpt om je lichaamstemperatuur te regelen. We hebben het dan wel over thee en niet over infusies: die bevatten vaak kruiden die sterk vochtafdrijvend zijn.
- Ook watermeloen is een aanrader: de vrucht bestaat voor meer dan 90% uit water. Bovendien zit er veel lycopeen in watermeloen, wat je huid beschermt tegen blootstelling aan de zon. Lycopeen vind je ook in tomaten en roze grapefruit, trouwens. De aanbevolen dagelijkse dosis? 3 à 4 plakjes watermeloen per dag – niet meer, want fruit bevat natuurlijk ook suikers.
- Ook ander fruit dat rijk is aan vitamine C helpt je huid te beschermen. Laat je dus maar gaan met aardbeien, braambessen, kiwi, citrusfruit…
- Veel groenten bevatten meer dan 95% water, denk maar aan sla, komkommer, radijsjes… Zet twee keer per dag een portie vochtrijke groenten op het menu om je vochtgehalte weer op peil te brengen. Een slaatje 's middags, en nog wat rauwkost of gazpacho voor je hoofdmaaltijd. Groenten (en fruit) bevatten trouwens behalve vocht, ook veel vitaminen en mineralen die je niet uit water haalt. Zet ze dus genoeg op het menu.
Hou het hoofd koel met deze recepten
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!