3x vijgen op het menu
Het fotogeniekste fruit uit de fruitmand
Vijgen zijn niet alleen fotogeniek (niet onbelangrijk), ze zitten ook boordevol voedingsstoffen, antioxidanten en vezels. Bovendien zijn ze superlekker zowel bij zoete als hartige gerechten. Het vijgenseizoen loopt van juli tot en met oktober. Tijd om ermee aan de slag te gaan dus! Foodblogster Ellen Charlotte Marie verklapt haar favoriete recepten met vijg.
Ellen Charlotte Marie: "De vijg is eigenlijk een schijnvrucht. De bloem van de vijgenboom zit eigenlijk in de vijg zelf. In het Chinees betekent het woord voor vijg letterlijk 'fruit zonder bloem'. Er wordt gezegd dat de vijg de komende jaren steeds populairder zal worden en Mr. Avocado van de troon zal stoten. Ik eet ze gewoon graag samen op een toast met hummus. Hier zijn alvast enkele van mijn favorieten gerechten met vijgen."
Vijgenpoffertjes
- glutenvrij en vegan
- uit de app Effortlesslyhealthy
Voor 12 tot 14 stuks
- 75 g glutenvrij havermeel
- 75 g boekweitmeel
- een snufje zout
- 2 el kokossuiker (optioneel)
- 1 kl (wijnsteen)bakpoeder
- 1 kl kaneel
- 2 tot 3 el goede olijfolie of gesmolten kokosolie
- 200 ml amandelmelk (of haver- of kokosmelk)
- 4 tot 5 verse stevige rijpe vijgen
- toppings: een handvol gehakte pecannootjes, cashew- of kokosoyoghurt en ahornsiroop
- Meng alle deegingrediënten tot een glad dik deeg. Is het te lopend, voeg dan wat meer meel toe. Is het te dik, voeg dan wat meer melk toe.
- Snij de vijgen in plakjes, dop ze in het deeg en bak ze aan beide zijden goudbruin in kokosolie.
- Serveer met pecannootjes, yoghurt en ahornsiroop.
Kokos-quinoamuffins met stukjes vijg
- vegan
- van Instagram
Voor 6 tot 8 muffins
Droge ingrediënten
- 200 g volkoren speltbloem (of gebruik glutenvrije bloem)
- 75 g quinoameel
- 25 g kokosrasp
- snufje zout
- 1 kl bakpoeder
- ¼ kl baksoda
- 25 g lijnzaad (gebroken)
- 4 el kokossuiker
Natte ingrediënten
- 100 ml gesmolten kokosolie of goede olijfolie
- 100 ml kokosmelk
- enkele druppels natuurlijk vanille-extract
- 1 el appelazijn
Voor erbij
- 3 tot 4 verse vijgen
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Meng alle droge ingrediënten.
- Meng alle natte ingrediënten.
- Meng droog en nat tot een glad beslag en voeg stukjes vijg toe.
- Verdeel het beslag over de muffinvormpjes en leg er een plakje vijg op.
- Bak de muffins 25 tot 35 min. in de voorverwarmde oven.
Herfstschotel met vijg en verse dragon
- vegan
- van Instagram
Voor 4 personen
- 2 kleine rode bieten
- 1 grote pastinaak
- 1 grote zoete aardappel
- ½ pompoen
- 4 verse vijgen
- een bosje verse dragon
- 1 teentje knoflook
- olijfolie
- peper en zout
- Schil de groentjes en snij ze in stukjes. De pompoen hoef je niet te schillen.
- Doe alles in een ovenschotel en doe er een goede scheut olijfolie, fijngehakte knoflook, peper en zout en gehakte verse dragon bij.
- Meng alles goed zodat alle groentjes onder de olie zitten.
- Bak de groenten 30 min. (of tot ze gaar zijn) in een voorverwarmde oven op 175°C. Meng ze af en toe door elkaar en voeg de laatste 10 minuten de partjes vijg toe.
- Doe er nog wat verse dragon op en een extra scheutje olijfolie (en eventueel grof zeezout).
- Serveer met quinoa en een stukje gebakken tofu of hempfu.