Meest recente artikelen

Dit zijn de pannen die je écht nodig hebt in je keuken

De perfecte pan voor elk gerecht

Dit zijn de pannen die je écht nodig hebt in je keuken Artikel

Eenpansgerechten zijn in. Maar: welke pan gebruik je daarvoor? Dit zijn de pannen die je écht nodig hebt, voor om het even welk gerecht.

Van koekenpan tot wok: deze pannen heb je nodig als je goed wil koken…

 

1 Een wok

Dol op eenpansgerechten? Dan is dit de numero uno van de pannen die je echt nodig hebt! Een echte wokpan met een bolle onderkant gebruik je op een wokbrander met gas, zoals in een wokrestaurant. Wil je wokken op inductie of heb je geen echte brander? Dan ben je beter af met een vlakke onderkant.

 

2 Sauteer- of hapjespan

Een sauteuse of hapjespan is een diepere koekenpan, die vaak ook een deksel heeft. Deze allrounder gebruik je voor stoofpotjes, gerechten met saus of om een dikker stuk vlees – bijvoorbeeld een gebraad – in te bereiden. Er bestaan sauteerpannen met een rechte rand en met een conische (iets afgeronde) rand. In pannen met een afgeronde rand is het makkelijker roeren en kun je wat je bakt of braadt makkelijker omdraaien dan in exemplaren met een rechte rand.

Voordeel van zo'n sauteerpan? Door de hoge rand mors je minder bij het roeren,  heb je minder last van spatten en blijft kookvocht beter in de pan en dus ook in je gerecht. Het deksel zorgt ervoor dat de warmte in de pan blijft én dat je gerecht niet uitdroogt.

 

3 Een grote kookpot

Dit is absoluut een van de belangrijkste pannen, die je haast voor elke maaltijd nodig hebt. Een grote kookpot gebruik je om groenten, aardappelen of fruit in te koken of te stoven. Gietijzeren stoofpotten of pannen zijn zwaarder maar verdelen de warmte wel mooi gelijkmatig. Hierdoor kunnen ingrediënten zachter garen zonder dat ze hun textuur verliezen of gaan aanbranden.

 

4 Pan met een antiaanbaklaag

Biefstuk, aardappeltjes, vis of spek: je bakt ze allemaal in een koekenpan – een lage pan met een lange steel. Koekenpannen bestaan in verschillende materialen: van licht aluminium over plaatstaal en inox tot koper, gietijzer of pannen met een antiaanbaklaag. Die laatste zijn vooral handig als je iets gaat bakken wat snel aanbrandt of uit elkaar valt, zoals eitjes of vis. Je hoeft er bovendien niet zo veel vet in te gebruiken als in een andere koekenpan.

 

5 De klassieke pan

Een klassieke pan is goed om vlees of vis in te bakken. Wil je steak of vlees bakken met een mooi korstje en nadien in dezelfde pan een saus maken? Dan gebruik je beter een pan zonder antiaanbaklaag. Kies ook telkens voor een zo klein mogelijk exemplaar dat net groot genoeg is voor je ingrediënten. Zo krijgt je boter of olie minder kans om te verbranden.

Om vlees te bakken dat een mooi bruin korstje moet krijgen, gebruik je beter wat we een 'kleefpan' noemen: het ingrediënt plakt wanneer je het begint te bakken aan de bodem van de pan. Maar geen paniek: zodra het voldoende dichtgeschroeid is, laat het vanzelf los en kun je het makkelijk omdraaien. Kies een exemplaar waarvan je het handvat kunt verwijderen of met een handvat dat in de oven mag: zo kun je bijvoorbeeld een dikker stuk vlees na het aanbakken nog even verder laten garen zonder dat je het in een ovenschaal moet leggen – dat scheelt weer afwas.

 

6 Een grillpan

Zeker als je op je gezondheid let, mag een grillpan niet in je keukenkast ontbreken: je moet er maar een minimum aan vet in gebruiken. Ook grillpannen bestaan in verschillende materialen. Onze voorkeur gaat naar twee exemplaren: een grillpan van gietijzer en eentje met antiaanbaklaag.

 

7 Een pannenkoekenpan

Pannenkoeken zijn de max, toch? Een goede pannenkoekenpan – een platte pan met bijna geen rand – is dus een absolute must have wat ons betreft. Behalve voor pannenkoeken, kun je ze ook gebruiken om omeletten en spiegeleitjes of zelfs wraps in te bakken. Door de extra lage rand kun je makkelijk je pannenkoek omflippen of je eitje uit de pan laten glijden. De beste pannenkoekenpannen zijn gemaakt van gietijzer of hebben een handige antiaanbaklaag.

 

Checklist voor het aankopen van een pan

Ben je aan een nieuwe pan toe? Beantwoord dan alvast deze zes vragen:

  1. Welke gerechten wil je in je pan gaan maken? Pannenkoeken, gebakken aardappeltjes of een gebraad?
  2. Hoe groot moet je pan zijn? Voor één persoon is een pannetje van 20 cm diameter groot genoeg, voor een gezin van zes kies je beter iets groters.
  3. Op welke warmtebron kook je? Heb je een inductiefornuis, dan heb je namelijk specifieke pannen nodig die een magnetisch veld kunnen sluiten. Je kunt eenvoudig checken of een pan geschikt is door er een magneetje tegen te houden: blijft het hangen, dan kun je de pan gebruiken op een inductieplaat.
  4. Is het gewicht van een pan belangrijk? Wie last heeft van z'n polsgewrichten, kan bijvoorbeeld beter voor een lichter materiaal zoals aluminium of plaatstaal kiezen dan voor een zware gietijzeren pan.
  5. Welk materiaal past het best bij jou? Wil je een onderhoudsvriendelijke pan (dan is een pan met antiaanbaklaag iets voor jou), of ben je niet bang van een beetje schrobben (zoals bijvoorbeeld bij gietijzer het geval is)? Ga je voor een onverslijtbare pan (van roestvrijstaal bijvoorbeeld) of hoeft dat niet per se?
  6. Last but not least: hoeveel geld wil je aan een nieuwe pan besteden? Want je portemonnee beslist ook mee, natuurlijk.

 

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen