Meest recente artikelen

Pladijs, dankbaar en veelzijdig

NorthSeaChefs stellen voor: de vis van de maand

Pladijs, dankbaar en veelzijdig Artikel

Samen met VLAM

Deze maand gaat NorthSeaChef Jo Lemmens van Restaurant U aan de slag met PLADIJS. Hij geeft groenten een hoofdrol en laat onze Noordzeevissen schitteren. Codewoord van Restaurant U? Transparantie. Als bezoeker kan je er de gastvrije Limburgse kok zelf aan de slag zien in zijn open keuken.

"Hoe korter de keten, hoe beter. Ik kies bewust voor minder bekende Noordzeevissen en seizoensgebonden groenten en producten uit de streek."

Kies voor pladijs!

Kiezen voor pladijs, is kiezen voor onze Belgische vissersvloot. De pladijsbestanden in de Noordzee doen het de laatste jaren steeds beter. Pladijs wordt niet overbevist en er is voldoende om de productie op lange termijn duurzaam te houden. Het is dan ook een belangrijke vissoort voor onze vissers.

Wist je dat?

De pladijs is een vis uit de familie van de platvissen. Met zijn ovale vorm en rode stippen beweegt de pladijs zich sierlijk voort onder water. Als een vlieger zweeft hij als het ware over de bodem van de Noordzee.
Pladijs is een heel dankbare vis. Maak hem volledig klaar in de oven of kies voor een filet, gebakken op het vel.

Tussen juni en oktober is het pladijsseizoen. Dan is de aanvoer het grootst en het visvlees van deze platvis is dan extra stevig en smakelijk.

Recept: Mexicaanse maïstortilla met pladijs  

INGREDIËNTEN

  • Garnituur: 2 maïskolven • 2 tomaten • 1 grote rode ui • handvol koriander • 2 rode chilipepers (met of zonder zaadjes) • 8 el vissaus (nam pla) • sap van één limoen
  • Pladijs: 4 pladijsfilets • tarwebloem • arachideolie of druivenpitolie
  • Tortilla's: 4 maïstortilla's (of tarwetortilla, indien niet beschikbaar)
  • Afwerking: tortillachips • jalapeñopepers naar smaak

BEREIDING

  • Garnituur: kook de maïskolven 5 minuten in gezouten water en laat afkoelen. Snijd de maïs van de kolf en de tomaten in blokjes. Snipper de chilipepers, rode ui en koriander fijn. Meng het sap van de limoen met de vissaus en voeg toe.
  • Pladijs: dep de pladijsfilets droog en wentel ze door de bloem. Bak ze vervolgens in een antikleefpan in olie.
  • Tortilla's: verwarm of grill de tortilla's. Leg de pladijsfilet op de tortilla en dresseer met de maïstomatensalsa.
  • Afwerking: werk af met jalapeñopepers en verkruimelde tortillachips.

 

Ken jij de NorthSeaChefs al?

Samen met de andere NorthSeaChefs wil Jo Lemmens lokale vis populairder maken. Iedereen kent kabeljauw en zalm. Maar onbekendere noordzeevissen, zoals pladijs, moeten op gebied van smaak en duurzaamheid niet onderdoen.

Bezielers Filip Claeys (De Jonkman **) en Rudi van Beylen (Hof ten Damme) richtten het collectief op in 2011. Ze promoten bijvangst van minder bekende vissoorten die door onze Belgische vissers gevangen worden.

Ontdek ook de andere 'vissen van de maand':

April: Zeebarbeel
Mei: Hondshaai
Juni: Rog
Juli: Noordzeetong

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen