Zeekat, zuiderse sfeer op je bord
Lekker Van Bij Ons stelt voor: de vis van de maand
Samen met Lekker Van Bij Ons
De recepten van Michaël Vrijmoed inspireerden 'Lekker van bij ons' om zelf op zoek te gaan naar een lekker recept met zeekat. De courgetti met zeekat, wortel en kerstomaatjes is de perfecte mix van zuiderse Italiaanse smaken met vis van bij ons. Het ideale gerecht voor een heerlijke nazomeravond!
Van een zeester en een zee-egel heb je wellicht al gehoord. Maar een zeekat, wat is dat?
Wij geven je drie redenen om deze maand te kiezen voor zeekat.
- Omdat de zeekat een minder bekende vis van bij ons is. Dat wil zeggen dat de vis door onze Belgische vissers gevangen wordt. Door zeekat te kopen steun je dus ook onze eigen vloot.
- Omdat vis net zoals groenten en fruit ook een seizoen heeft. Van oktober tot maart halen de Belgische vissers de beste zeekatten uit onze wateren en de kwaliteit van het visvlees is in deze periode optimaal.
- Omdat zeekat barst van de smaak en heerlijk zacht is. Zalig!
KEUKENGEHEIM
Wie verlangt er niet terug naar de zomer nu de dagen steeds korter worden? Met zeekat op
het menu waan je je al snel in zuiderse sferen. Bereid deze noordzeevis op de grill of serveer
hem à la plancha. Zo tover je de zee in 1, 2, 3 op je bord. Opgelet zet hem niet te lang op het vuur
want dan wordt hij taai.
RECEPT
COURGETTI MET ZEEKAT, WORTEL EN KERSTOMAATJES
4 pers.
voorbereidingstijd: 20 min. + 30 min. marineren
bereidingstijd 15 min.
Ingrediënten:
- 2 wortelen
- 1 courgette
- 800 g zeekat
- 2 sjalotjes, gesnipperd
- 500 g mix kerstomaatjes, gehalveerd
- bosje peterselie, fijngehakt
- boter
- peper en zout
Marinade voor de zeekat
- olijfolie
- 1 chilipeper, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 citroen, zeste en sap
- enkele takjes rozemarijn
- enkele takjes tijm
Recept:
Maak de courgetti
Maak met een spiralizer lange slierten van de wortelen en de courgette.
Blancheer de wortelslierten 2 minuten in gezouten, kokend water. Voeg er de laatste minuut de courgetteslierten bij.
Giet af en spoel onmiddellijk onder koud water.
Marineer de vis
Snijd de zeekat in reepjes en kook ze 3 minuten in kokend, gezouten water. Giet af en laat afkoelen in koud water.
Meng een flinke scheut olijfolie met de chilipeper, geperste look, geraspte schil van de citroen, de rozemarijnblaadjes, de tijm en een snuf zout. Leg er de zeekatreepjes in en schep alles goed om. Laat 30 minuten marineren.
Afwerken
Bak de gemarineerde zeekat 2 minuten in hete boter. Voeg de sjalotten toe en laat kort mee bakken. Voeg de kerstomaten en een scheutje water toe en laat nog 2 minuten verder bakken.
Proef en breng op smaak met wat citroensap, peper en zout. Meng de wortel en courgetteslierten voorzichtig door de saus. Werk af met de peterselie.
Wist je dat er wereldwijd heel veel overbevissing is? Onze Vlaamse vloot neemt heel wat initiatieven in het kader van de verduurzaming. Zo worden er alternatieve vangstmethodes getest. Een van de succesvolste technieken is het vissen met potten waarbij een vrouwelijke zeekat als aas gebruikt wordt om de mannetjes te lokken.
Ontdek ook de andere 'vissen van de maand':
April: Zeebarbeel
Mei: Hondshaai
Juni: Rog
Juli: Noordzeetong
Augustus: Pladijs
September: Heek